Recensies

Recensie – The Cruel Prince (Folk of air #1)

Titel: Cruel Prince

20180206_005350[1]

Auteur: Holly Black
Uitgeverij: Brown Books For Young Readers Little
Aantal pagina’s: 384 pagina’s
Jaartal: 2018
ISBN: 9780316310277
Genre: Young Adult/fantasy
Waardering: 5 Diamanten
Screenshot_20180110-204230

An instant New York Times bestseller!

By #1 New York Times bestselling author Holly Black, the first book in a stunning new series about a mortal girl who finds herself caught in a web of royal faerie intrigue.

Of course I want to be like them. They’re beautiful as blades forged in some divine fire. They will live forever.

And Cardan is even more beautiful than the rest. I hate him more than all the others. I hate him so much that sometimes when I look at him, I can hardly breathe.

Jude was seven years old when her parents were murdered and she and her two sisters were stolen away to live in the treacherous High Court of Faerie. Ten years later, Jude wants nothing more than to belong there, despite her mortality. But many of the fey despise humans. Especially Prince Cardan, the youngest and wickedest son of the High King.

To win a place at the Court, she must defy him–and face the consequences.

In doing so, she becomes embroiled in palace intrigues and deceptions, discovering her own capacity for bloodshed. But as civil war threatens to drown the Courts of Faerie in violence, Jude will need to risk her life in a dangerous alliance to save her sisters, and Faerie itself.

Screenshot_20180110-204230

Ik heb heel erg naar dit boek uitgekeken en kon niet wachten tot ik hem in mijn handen kreeg. Volgens speculaties zou hij in de Januari box van fairyloot zitten, dus ik zat op het puntje van mijn stoel totdat ik hem kon bestellen. Toen mijn Fairyloot binnen kwam en er ook daadwerkelijk dit boek in bleek te zitten was ik door het dolle heen! Ik had mijn editie binnen (met handtekening) en kon niet wachten om er in te beginnen.

Allereerst keek ik – als covershopper – naar de cover, het is een prachtige editie met een mooie duskjacket. De duskjacket heeft goude opgelegde letters en de cover zelf is prachtig effen met gouden ingelegde letters aan de zijkant. Wederom een mooi “pareltje” voor in mijn kast.

In het begin van het boek zie je een mooie landkaart van het feeën/elfen land Elfhame. Ondanks dat dit erg handig is vond ik de tekening een beetje kinderlijk overkomen, dit kan geheel persoonlijk zijn. Toch merkte ik dat ik vaak naar deze kaart terug bladerde om te kijken waar verschillende genoemde koninkrijken gestationeerd lagen. Het is dus zeer behulpzaam.

Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van Jude, die als zeven-jarig meisje, in hun eigen huis haar ouders gedood ziet worden door een vreemde man. De zelfde man neemt hun mee naar Elfham waar Jude, haar tweelingzus Taryn en halfzus Vivienne opgroeien in wereld van luxe, magie en kansen die normale “mensen kinderen” niet zouden krijgen. Terwijl Taryn lijkt te genieten van alles wat haar komt aanwaaien, wilt Jude alles wat ze krijgt eerlijk verdienen. Haar grootste wens is dan ook om gelijkwaardig behandeld te worden in het land van elfen. Wanneer ze de mogelijkheid krijgt om te bewijzen dat ze het waardig is om tussen de elfen te leven, beseft ze nog niet wat of wie ze zal verliezen en welke offers ze hiervoor moet maken.

Vanaf de eerste bladzijde wordt je het verhaal al ingetrokken en is het bijna onmogelijk om te stoppen. De magie van de wereld was bijna te voelen door de pagina’s, zo goed heeft Holly deze wereld geschetst. Ik was er opslag verliefd op en wilde niets liever dan verder lezen. Ze gaf niet alleen een beschrijving over de wereld maar ook over hoe je bepaalde betoveringen kon tegen gaan of kon oproepen als fae zijnde, waardoor alles toch dat kleine beetje extra leek te krijgen. Tevens was Holly’s schrijfstijl zo fijn dat het mij, op een gegeven moment, niet eens meer opviel dat het in het Engels geschreven was.

De karakters zijn ook heel goed uitgewerkt en ik had al snel een band met Jude. Die overkomt als een sterke jongemeid die haar leven neemt zoals het is en alles wat ze heeft wilt verdienen. Ze is een echte overlever en is daardoor niet altijd bepaald even vriendelijk. Haar zusje Taryn vond ik maar irritant. Ze zeurde elke keer als iets niet ging zoals ze wilde en kwam erg over als een verwend kind, dat wanneer ze iets niet kreeg ergens ging zitten mokken. Aan Prins Cardan had ik in het begin mijn twijfels over. Ik heb genoeg boeken gelezen om een karakter niet meteen te beoordelen maar kon geen grip op zijn persoonlijkheid krijgen. Zo wilde hij Jude zien lijden en dan redde hij haar weer uit een of andere benarde positie om daarna weer de spot met haar te drijven. Het gezegde “meisjes plagen, kusjes vragen” leek daar erg van toepassing maar dan op een ziekelijke manier. Daarom vind ik Jude zo’n leuk karakter, ze doorstaat deze pesterijen en gaat gewoon door met haar leven alsof er niets is gebeurd. Iedere dag opnieuw. Ik had het persoonlijk al opgegeven.

Over het algemeen is het een spannend verhaal waarin actie, humor, pesterijen en zelfs een vorm van liefde in voor komt. Een verhaal waarin raadsels worden opgelost, geheimen worden ontrafeld en worden gebruikt als een voordeel naar macht. Het is aan Jude om Elfhame veilig te stellen, om de juiste koning op de troon te krijgen en het land te behoeden voor oorlogen en verwoesting. Eerlijk moet ik bekennen dat ik bepaalde Twisten wel aan zag komen en al snel bepaalde personages niet helemaal vertrouwde. Deze waren dan niet altijd “de slechteriken” in het verhaal maar hadden wel een groot geheim bij zich. Hoe verder ik in het verhaal kwam, hoe minder snel ik ging lezen. Ik merkte dat ik er nog niet klaar voor was om afscheid te nemen van het magische landschap dat Holly heeft gecreëerd. Ik wil meer en kan ook niet wachten tot het vervolg. Ik geef dit boek daarom 5 Diamantjes.

Liefs,
Manuela

Screenshot_20180110-204207

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s