Recensies

Recensie: Onzuiver (De Onzuiverserie #1)

Onzuiver

Titel: Onzuiver
Auteur: Sarah Dalton
Uitgeverij: Dutch Venture Publishing
Aantal pagina’s: 300 pagina’s
Jaartal: 2018
ISBN: 9789492585103
Genre: Young Adult
Waardering: 3.5 diamant

Screenshot_20180110-204230

In het Groot-Brittanië van de toekomst is perfectie te koop. Rijke ouders laten door het Ministerie voor Genetische Perfectionering (G.E.P.) perfecte kinderen maken. Mensen zonder ‘schoon’ DNA zijn Onzuiver en worden als slaaf gebruikt. De Operatie die voorkomt dat Onzuiveren nog kinderen kunnen krijgen, is verplicht.

Mina Hart is een vijftienjarig Onzuiver meisje met een geheim. Als ze met haar vader naar Regio 14 verhuist om een nieuwe start te maken, sluit ze al snel vriendschap met Angela en haar geadopteerde broer Daniel. Mina komt erachter dat Daniel ook geheimen heeft en dat zij een band delen die steeds sterker wordt.

Als Mina wordt geconfronteerd met de arrestatie van een Onzuivere klasgenoot, bewerkstelligd door hun wrede lerares, wordt het voor Mina steeds duidelijker: dit is niet het leven wat zij wil leiden. Ze wil zich aansluiten bij het verzet – de organisatie die zij verantwoordelijkheid houdt voor de dood van haar moeder.

Haar leven wordt nog ingewikkelder als Sebastian, een G.E.P.-jongen, verliefd op haar wordt en haar lerares hierachter komt. Voor een Onzuivere is het een misdrijf om zich in te laten met een G.E.P..

Mina slaat op de vlucht samen met Daniel, Angela en Sebastian. Ze moet vechten voor zichzelf en de mensen die haar het meest dierbaar zijn. Want niemand is waardeloos. Niemand is Onzuiver.

Screenshot_20180110-204230

Met dank aan Dutch Venture Publishing heb ik dit boek mogen lezen. Ik had al reclame voorbij zien komen op facebook en ik moet zeggen, mijn interesse was gewekt.

Mina is een 15-jarig meisje dat met hoop naar de toekomst kijkt, helaas voor haar ziet die er niet zo rooskleurig uit want Mina is onzuiver. Onzuivere mensen worden gezien als een smet op de samenleving en vanwege hun “zieke” genen wordt het hen ten strengste verboden om zich voort te planten. Ze worden behandeld als slaven en hebben weinig tot geen rechten. Tevens zijn ze verplicht om buitenshuis kledij aan te hebben die goedgekeurd is door het ministerie. Voor vrouwen is dit het ergste want zij worden verplicht een lange zwarte jurk te dragen met een zwarte hoofddoek. Alsof dit nog niet erg genoeg is staat er op de kleding ook de logo van de onzuivere zodat ze overal herkent worden.

Dit verhaal blijft zo dicht bij de werkelijkheid, dat je het ook echt kan zien gebeuren. De technologie is hedendaags al zo ver dat het klonen van mensen alleen nog als een klein stapje wordt gezien. Tevens heeft de mode-industrie ook hun sporen nagelaten bij de samenleving. Vooral jongeren zijn bezig met het volgen van de laatste trends op gebied van mode, haar, make up en elektronische snufjes. Want zonder de laatste iPhone, leuke kleding en perfect verzorgd haar/make-up hoor je er al gauw niet meer bij. De meeste meiden lezen tijdschriften met modelen erin die nog dunner zijn dan de cover zelf (sarcastisch) en willen niets liever dan ook zo’n smalle taille en/of een perfect gebit hebben. Dit geld gelukkig niet voor iedereen!

De karakters zijn goed beschreven en Mina’s persoonlijkheid bruist van de pagina’s af. Mina is een opstandig, koppig, trouw en bovenal moedig meisje dat vecht voor waar ze in geloofd. Ze wilt haar leven leiden zonder bemoeienis in een land van dictatorschap. Het ministerie heeft alles te zeggen in het land en schoonheid en perfectie gaat boven alles. De onzuivere zijn slaven en de vrouwen worden behandeld als oud vuil. Ik moet zeggen dat in het begin de logo op de verplichte kledij, mij veel deed denken aan de jodenster uit de 2de wereld oorlog. Het verdriet en schaamte van het rondlopen met een teken waardoor je als minder wordt gezien dan een straathond. Het gevoel van machteloosheid en onderhuidse woede omdat je er niets aan kan veranderen. Verliefd worden is er voor een onzuiver meisje niet bij en contact hebben met het superieure ras is bovenal voor hun verboden laat staan een relatie hebben met een G.E.P. (kloon).

In het begin moest ik wennen aan het “kloon” gedeelte. Niet dat ik het raar vind, maar omdat het eng dicht in de buurt komt van de werkelijkheid. De technologie is al zo ver dat dit niet lang meer op zich laat wachten en echt kan gebeuren. Als ze een aap al kunnen klonen, wanneer is de mens aan de beurt?! En als dit gebeurt zal het dan het zelfde gaan als hier in het boek? Zal iedereen kiezen voor Perfectie boven Menselijkheid?

Het is een verhaal met veel tegenstelligheden. Het kwam traag op gang en de geheimen kwamen te snel naar voren. Het eerste wat ik dacht was, “Ze is wel heel snel van vertrouwen om een geheim te vertellen dat zo van levensbelang is”. Het verhaal heeft me laten lachen, huilen, denken en bovenal angst gegeven over een wereld die dichterbij is dan we zelf denken. Pas tegen het eind komt de spanning en actie er goed in en kwam ik in een fijn leesritme die ik in het begin niet kon pakken. Ik vond het begin zwak overkomen maar het einde heeft dit dik en dubbel goed gemaakt. Ik ben dan ook nieuwsgierig naar deel 2 van deze serie! Dit boek krijgt van mij 3.5 diamant!

Liefs, Manuela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s