Recensies

Recensie: Showstopper

Titel: Showstopper
Auteur: Hayley Barker
Uitgeverij: De Fontein
Pagina’s: 416 paginas
ISBN: 9789026143809
Genre: young adult
Prijs: €17.99 bij Adr. Heinen
Waardering: 2 diamantjes

Hoshiko is de sterattractie van het gevaarlijkste circus van Engeland, waar kinderen van immigranten moeten optreden met gevaar voor eigen leven. De heersende, autochtone elite is dol op de show. Hoe gruwelijker, hoe beter.

Wanneer Ben, zoon van een machtig minister, voor het eerst de show bezoekt, wordt hij op slag verliefd op Hoshiko. Maar terwijl zij adembenemende kunsten op het hoge koord vertoont, wachten onder haar hongerige leeuwen.

Kan Ben haar helpen ontsnappen uit deze gevangenis? En heeft hij de moed het systeem aan te klagen dat zijn moeder als minister in stand houdt?

In de toekomst bestaan er twee soorten mensen: de zuiveren en de droesems. Zoals de naam al zegt zijn de zuivere het superieure ras en kijken ze neer op de droesems , die in hun ogen niet eens menswaardig zijn. Iedere zuivere krijgt op jonge leeftijd al te horen dat droesems niets meer zijn dan domme, onhygiënische en bovenal gevaarlijke levensvormen die uitgeroeid moeten worden. Het circus is daar een onderdeel van.

Hoshiko is als jong meisje geselecteerd om bij het circus te gaan. Dit is geen gewone circus waar ze veiligheid voorop zetten, nee dit is een droesemcircus waar dodelijke kunsten tentoongesteld worden. Geen een artiest weet of ze de volgende dag zouden halen. De bezoekers vinden dit maar al te geweldig en kijken uit naar elk sterfgeval.

Ik had me erg verheugd op dit boek en kon niet wachten om hem te lezen. Toen ik dankzij boekwinkel Heinen de kans kreeg pakte ik hem met beide handen aan. Allereerst wil ik zeggen dat de cover prachtig is. Het straalt een circus achtig gevoel uit en weet je aandacht vast te houden.

Over het verhaal ben ik minder te spreken. Aan de ene kant was het een spannend, luguber verhaal en aan de andere kant is het een plat verhaal. Met plat bedoel ik dat het verhaal vooral diepgang miste zowel bij de personages als qua inhoud zelf en de uitwerking van de “rassen” liet ook te wensen over. Aan het eind van dit boek zit je nog met vele vragen zoals “Wat maakt iemand zuiver? Of waarom ben je een droesem ?” Dit wordt niet verteld in het verhaal. Het idee van een horror circus is geweldig en had zoveel beter kunnen zijn, als hij beter uitgewerkt was. Het is jammer dat de schrijfster hier niet dieper op ingegaan is.

Persoonlijk heeft het mij veel moeite gekost om in het verhaal te komen en pas tegen het einde kwam ik in een fijn leesritme. Er kwam steeds meer spanning en vaart in het verhaal en voor dat ik het wist was het boek uit en werd mijn interesse naar het volgende deel gewekt. Hopelijk wordt deze beter! Dit boek geef ik 2 diamantjes!

Liefs,
Manuela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s