Recensies

Blogtour: Duw me weg, houd me vast – Vanessa Garden

Titel: Duw me weg, houd me vast
Auteur: Vanessa Garden
Uitgeverij: Dutch venture Publishing
Jaartal: 2018
Aantal pagina’s:  280 pagina’s
ISBN: 9789492585226
Genre: Young Adult – contemporary
Prijs: €15,95
Oordeel:Na de zelfmoord van haar moeder is het leven voor de zeventienjarige Ruby verre van zorgeloos. Ze ontfermt zich over haar broertje en past op haar alcoholische vader. Tijd om tiener te zijn is er niet. Ruby kan de dood van haar moeder niet verwerken en het leven is een strijd. Tot ze Byron ontmoet. De jonge muzikant draagt zijn eigen demonen met zich mee. Toch laat hij zich door niemand voorschrijven hoe hij moet leven… of om moet gaan met de dood.

 


Dankzij Dutch Venture Publishing heb ik de kans gekregen om ‘Duw me weg, houd me vast’ te lezen en zo doende mee te doen aan de blogtour. Eerlijk gezegd had ik best veel moeite met dit boek, vooral omdat het zo heftig begint. Op een of andere manier bleef ik steeds hangen in een bepaald hoofdstuk waarna ik hem weglegde om het een andere keer weer te proberen. Bang dat het me helemaal niet meer zou lukken heb ik hem er gisteren weer bijgepakt en, verrassend genoeg, heb ik hem in een ruk uitgelezen.

Ruby Milton’s leven veranderd voorgoed dankzij een telefoontje met de mededeling dat ze onmiddellijk naar huis moet, waar ze er achter komt dat haar moeder zelfmoord heeft gepleegd. Voordat ze het weet is ze gestopt met school, werk en heeft ze de zorg van haar twee jaar oude broertje op zich genomen omdat haar vader zijn verdriet verdrinkt met alcohol. Haar beste vriend laat haar zitten vanwege zijn nieuwe vriendin en het enige lichtpuntje is een onbekende jongen, die zo zijn eigen demonen met zich meedraagt.

Vanessa Garden wist mij, uiteindelijk, vanaf de eerste bladzijde vast te houden. Het begin is heel sterk, met een heftig onderwerp die de boventoon voert. De impact die het heeft op ruby’s gezin en alle gevoelens er om heen zijn voelbaar voor de lezer. Je leeft met haar mee en begrijpt haar onbegrip, woede en schuldgevoel. De vragen die zij zichzelf stelt zijn de standaard vragen die met stilte worden beantwoord:  Wat als ik haar vaker met jay had geholpen? Wat als ik het had zien aankomen? Had ik het kunnen voorkomen? En dan natuurlijk de schuldvraag die iedere nabestaande in zo’n geval heeft. Lag het aan mij? Was ik een verschrikkelijke dochter? Of Kwam het door onze ruzie? Tevens is Ruby woedend op haar moeder, als ze ziet hoeveel verdriet haar vader heeft terwijl zij weet dat haar moeder hem niet trouw was.  Zoals ik eerder aangaf is de impact erg groot.

Ondanks het sterke begin bleef het midden vooral erg oppervlakkig met de gebruikelijke tiener dingen. Er gebeurde weinig en soms leek het “opvulling om de tijd te doden tot het Knallende einde”. Vooral stoorde ik me aan de uitwerking van de karakters.  Vanessa Garden had voor mijn gevoel sommige karakter wat meer diepte mogen geven zoals Madelyn en Martin. Zelfs Byron, Ruby’s tegenhanger, had weinig inhoud tot het einde daar verandering in bracht. De kracht, die het begin had, werd  aan het einde weer aangewakkerd en eindigt met een BANG! Het verhaallijn krijgt ineens zo’n boost dat de midden-dip snel vergeten wordt en je door de laatste bladzijdes vliegt. Jammer dat Vanessa deze krachtige schrijfstijl niet het hele boek heeft volgehouden, terwijl er veel gemiste kansen waren.

Dit boek maakte veel verschillende emoties in mij los; Woede vanwege de zelfmoord, terwijl er mensen zijn die dagelijks vechten om hun leven te behouden. Verdriet, om de mensen die echt geen andere uitweg zien en hiervoor kiezen. En bovenal Oud-Hartzeer: Dankzij het aangrijpende einde, werd ik geconfronteerd met herinneringen die boven kwamen. Oud verdriet dat het overnam en mij terug bracht in een persoonlijke hel. Dankzij dit boek besef ik weer hoe kostbaar tijd is en dat je die moet doorbrengen met de mensen waarvan je houd.

Dankzij het prachtige eind, geef ik dit boek 3 diamantjes.

Liefs,

Manuela

 

 

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s