Recensies

Recensie: List en leugens (de kraaien #1) – Leigh Bardugo

Titel:  List en Leugen
Auteur: Leigh Bardugo
Uitgeverij: Blossom Books
Aantal pagina’s: 544
Jaartal: 2015
ISBN: 9789020679847
Genre: Young Adult
weer
De kraaien 1 - List en Leugens
In Ketterdam is alles te koop, als je maar bereid bent om te betalen. Niemand weet dat beter dan crimineel wonderkind Kaz Brekker. En dan krijgt hij een opdracht aangeboden die weliswaar levensgevaarlijk is, maar hem meer geld oplevert dan hij ooit had kunnen dromen. Hij kan het alleen niet in zijn eentje…
Kaz vertrekt uiteindelijk met een team dat op het eerste gezicht een bij elkaar geraapt zootje lijkt. Een op wraak beluste ex-gevangene, een gokverslaafde scherpschutter, een van huis weggelopen rijkeluiszoon, een spion die als bijnaam ‘de Schim’ heeft en een Hartenwringer die haar magie vooral gebruikt om te overleven in de sloppenwijken. En dan is er Kaz zelf nog, een dief die gespecialiseerd is in onmogelijke ontsnappingen.
Tijdens hun reis moeten ze dwars door vijandig Fjerda trekken en worden ze belaagd door een andere bende die op hetzelfde doel uit is, maar ook door Grisha die dankzij een mysterieuze drug een bijna onmogelijke, explosieve kracht hebben ontwikkeld. Oh, en tussendoor moeten ze ook proberen om elkaar niet te vermoorden.
weer
Het verhaal begint met het introduceren van jurda parem, een verslavende drug die de krachten van een Grisha enorm vergroten, tot het dodelijk is. Waarna Kaz een kans krijgt om een enorme klap geld te krijgen door een missie te volbrengen: inbreken in het Ijsfort en iemand bevrijden. Hij stelt een team samen: Inej, die ook wel de schim word genoemd doordat ze zich kan voortbewegen als een schaduw. Jesper, een gokverslaafde scherpschutter. Wylan, de zoon van de persoon waarmee Kaz een deal sluit. Nina, een hartenwringer & Matthias, die gevangen zat door de schuld van Nina. Natuurlijk gaat het inbreken in het Ijsfort niet zonder slag of stoot.

Wat heb ik enorm genoten van dit boek! Het verhaal zit vol met plottwist. De plannen worden bekend gemaakt, maar toch zijn er nog een aantal verassingen die je staan te wachten. Het was op sommige momenten zo spannend dat ik op het puntje van mijn stoel zat. Ik moest en zou doorlezen! Het boek pakte mij vanaf de eerste bladzijden.

Ik vond het zo leuk om de achtergronden te weten te komen van een aantal karakters. Je leert de karakters echt kennen en leert wat ze hebben meegemaakt. Dit vormt elke karakter heel goed, de diepgang in dit boek is groot.

List en leugen heeft verschillende point of views, zo lees je vanuit Kaz, Inej, Nina, Jesper en Matthias. Normaal vind ik het nogal vaak irritant als er zoveel POV’s zijn, maar nu heb ik mij er totaal niet aan geërgerd en vond ik het juist heel leuk.

De hele Grisha wereld word toch weer een stukje uitgebreid met dit boek, je zit niet meer in Ravka, zoals de Grisha trilogie, maar in Ketterdam. Een stad in Kertsj. Dit word heel goed beschreven, en ik kon me zo voorstellen om daar rond te lopen.

Ik had met de Grisha trilogie moeite met alle vreemde woorden die telkens om je oren werd gesmeten, na verloop van tijd snapte ik er steeds meer. Maar toen ik startte met list en leugens had ik er helemaal geen problemen meer mee. Ik vloog door het boek heen, het heeft de juiste spanning, romantiek en humor.

Net zoals in de Grisha boeken staat ook hier een kaart in van de wereld van de Grisha. Wat ik alleen wel miste was dat niet alles op de kaart staat, sommige plekken wou ik opzoeken, maar stonden er gewoon niet op. De kaart van de Ijsfort is wel compleet, als ik iets zocht dan kon ik het erop vinden.

Ik geef dit boek een welverdiende 5 diamantjes.

Liefs,
Denise.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s