Recensies

Vogelvrij – Sebastien de Castell (spellslinger #1)

Titel: Vogelvrij (Spellslinger #1)
Auteur: Sebastien de Castell
Uitgeverij: Meis & Maas
Jaartal: 2017
Aantal pagina’s:  420 pagina’s
ISBN: 9789030503101
Genre: Young Adult – Fantasy
Prijs: €16,95 bij Adr. Heinen
Oordeel:


20180627_161500
Wanneer je bent geboren als Jan’Tep en bijna 16 wordt, kan je er maar beter op voorbereid zijn om te bewijzen dat je een echte magiër bent. Dat… of een wonder moet onderweg zijn. Maar Kellen rekent op geen van beiden. Hij weet dat hij iets achter de hand moet hebben om niet in volkomen diskrediet te raken bij de Jan’Tep gemeenschap. Dus wanneer Argosi, een zwerver met drie pakken spelkaarten, in het dorp aankomt weet hij dat hij geen andere keuze heeft dan haar hulp te accepteren…


 

Vogelvrij is het eerste deel in de zesdelige “spellslinger-serie” van Sebastien de Castell. Het verhaal volgt Kellan,  een 15 jarige jongen uit een machtige Jan’Tep familie. Wanneer Kellan zijn Jan’Tep proeven moet doen staat hij voor een dilemma want om een echte Jan’Tep magier te worden moet je aan 3 eisen voldoen. Je moet de kracht hebben je familie te verdedigen, hogere vormen van magie kunnen toepassen die het volk beschermen en zestien jaar worden. Kellan beseft al snel dat hij hieraan nooit kan voldoen en vreest een toekomst als Sha’Tep, een bediende, een slaaf, een niemand.

Eerlijk is eerlijk, op het eerste gezicht is Vogelvrij niet het soort boek dat ik uit de kast zou halen om even een uurtje te gaan lezen toch heeft hij me positief verrast. De world-building is zo sterk en wordt tot in details beschreven waardoor je de oase zo voor je ziet of het zand echt ziet opvliegen door een zacht zuchtje wind. De magie die wordt geïntroduceerd is een apart fenomeen. Magie die je in je zelf kan openen en daardoor de getatoeëerde schakel, op je onderarm, laat oplichten. De magie wordt dan door de bijbehorende schakel geleid. Er zijn zes schakels van magie die je kan beoefenen:  ijzer en sintel, zand en zijde, bloed en adem. Wat mij vooral verrastte was dat de  hoofdpersoon iemand is die als zwak wordt gezien door zijn eigen volk, dit komt niet vaak voor en vind ik erg speciaal. Het zorgde ervoor dat ik geboeid verder bleef lezen want geloof het of niet, ik hou van een goede underdog.

Het verhaal begint gelijk sterk, met een Jan’Tep duel in de oase.  Je leert Kellan meteen kennen en ziet hoe groot zijn vindingrijkheid is, om zijn gebrek aan magie te compenseren. In het begin komt hij over als een verwende rijkeluiskind, met geen respect naar de Sha’Tep gemeenschap maar wanneer hij beseft dat hij zelf een Sha’Tep kan worden gaat hij anders over de situatie denken. Hierdoor krijgt hij twijfels bij alles wat hem is geleerd want waarom zag hij niet eerder dat het ongehoord is een Sha’Tep, een volksgenoot en bovenal familielid als sloof te behandelen.

Met behulp van zijn vrienden, Ferius parfax ( een reizende Daroman) en Reichis ( een eekhoornkat) krijgt Kellan steeds meer inzicht over zichzelf en dat hij zijn toekomst zelf mag bepalen. Tijdens deze zoektocht ontdekt en onthuld Kellan geheimen van zijn eigen volk, waardoor hij beland in een avontuur om te overleven. En wordt gedwongen tot een leven als vogelvrij verklaarde.

Dit verhaal was een goede introductie van deze serie. Ik heb het idee dat Sebastien de Castell zich in dit verhaal vooral heeft gericht op de worldbuilding en de verschillen in volken en magie. Mijn verwachting is dat we in het tweede deel meer over Kellan te weten komen en of onze magie-loze vriend toch nog wat magie weet te vinden?

Ik geef dit deel 4 diamanten!

liefs,
Manuela

Met dank aan boekhandel Adr. Heinen voor het recensie-exemplaar.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s