Recensies

Ithana (Het patroon #1) – Dianne Arentsen

Titel: Ithana (Het Patroon #1)
Auteur: Dianne Arentsen
Uitgeverij: Zilverbron
Jaartal: 2017
Aantal pagina’s:  391 pagina’s
ISBN: 9789463081009
Genre: Young Adult – Fantasy
Prijs: €22.95 bij Dianne Arentsen
Oordeel:


IMG_20180710_185833_354

Wat als je nergens veilig bent? Als elke beweging die je maakt in de gaten wordt gehouden? Als er een vijand is die meer over je weet dan jijzelf?

Herinneringen van vroeger heeft Ithana niet. Ze woont in een kamp, afgescheiden van de rest van de wereld door een muur van vuur. Daar wordt ze getraind, heeft ze een dak boven haar hoofd en genoeg voedsel. Toch gaat ze zich steeds meer een gevangene voelen.
Op een kansrijk moment glipt ze er tussenuit. Onmiddellijk verschijnt er een teken op haar hand van een blauwe ijskraag, waarna ze wordt gesnapt door een kampgenoot. Hij belooft niets tegen de meester te zeggen als ze hem helpt bij zijn missie. Ze stemt toe en ontdekt dat iets naar haar op zoek is. Iets duisters. Een wezen dat een gevaar vormt voor heel Sondar.

Chaos breekt uit en de jacht op haar wordt ingezet.


Het verhaal volgt Ithana, een 17-jarig meisje dat als deel van “het patroon” vanaf jonge leeftijd getraind wordt in een kamp omgeven door muren van vuur. Ze heeft geen herinneringen aan de tijd voordat meester Farzu haar in zijn midden heeft opgenomen maar weet, gevoelsmatig, dat dit geen goede waren. Wanneer Ithana in een impulsieve bui, een weg over de beschermde muren vind. Brengt ze zich onopzettelijk in gevaar. Op haar hand verschijnt er een onbekend teken omringd door ijskristalen. Tijdens dit moment van onoplettendheid komt ze Skay tegen, tevens een deel van het Patroon.

Het patroon gaat uiteindelijk uit vijf delen bestaan.

Tijdens een gesprek met Dianne werd mijn interesse gewekt naar Ithana. Ze was er zo lovend over en met elk woord dat ze zei werd ik meer en meer nieuwsgieriger naar het verhaal. Toen ze mij aanbood om haar boek te lezen en recenseren kon ik mijn geluk niet op. Ithana begint gelijk met een sprong in het diepe, dankzij mijn voorkennis had ik hier totaal geen hinder van maar “nieuwe” lezers zou ik aanbevelen eerst de achterflap te lezen. Deze is geheel spoilervrij.

De world-building is gewoonweg uniek. Natuurlijk hebben we vaker gezien dat er continenten zijn verbonden met de elementen maar dan ligt daar ook de nadruk op. Dat is hier totaal niet. Ithana speelt zich af in een wereld die is verdeeld in 4 rijken: water, vuur, wind en aarde. Deze rijken worden bestuurd door leiders die genoeg “pana” hebben om over dat gebied te kunnen heersen. Pana zijn punten die je tijdens je leven kan verdienen door middel van trainen, bepaald werk etc. Deze punten geven aan of je een nieuweling of meester bent in dat bepaalde rijk. Er zijn in alle rijken verschillende Pana’s te verdienen, dus je verdiende Pana’s voor Wind, zijn niet geldig/relevant in het gebied van Aarde. Dit werd ook goed uitgelegd zonder dat het een “informatiebom” werd. Hier wil ik de auteur mijn complimenten voor geven, vooral omdat de wereld en zijn inwoners erg gedetailleerd zijn. In het verhaal maken naast de mensen verschillende wezens hun entree zoals de Farzels, Oerags, Wevers en de Merijzen. Deze worden overtuigend neergezet en hebben allemaal een eigen persoonlijkheid, macht en plaats in de rangorde. Ondanks dat magie een onderdeel is van deze wereld, heeft niet iedereen krachten. Bepaalde volken zoals de Wevers en Merijzen, delen van het patroon en de zes scherven zijn de enige met magie. Gaandeweg het verhaal wordt uitgelegd wat hun krachten kunnen zijn en dankzij de introductie van deze wezens, bleef het verhaal interessant en hield het mijn aandacht bij het boek.

Het verhaal is zo gedetailleerd dat je je gelijk een voorstelling kan maken van het gebied waarin ze lopen. Hierdoor blijf je maar doorlezen. Bij elk hoofdstuk zei ik, nog eentje dan. Waardoor ik het verhaal binnen een halve dag uit had, met als gevolg een mega-cliffhanger op het eind. Het is een verhaal waar je je gedachte bij moet houden en ondanks haar fijne schrijfstijl is het zeker niet luchtig te noemen. Ik heb zelden zo genoten van een boek van eigen bodem. Chapeau!

Ithana is een aanrader voor o.a. de lezers van Percy Jackson. Ik geef dit boek 4 diamanten en heb grote verwachtingen van het tweede deel: Kimoh’ra.

liefs,

Manuela

20180710_190121

 

Ithana is een recensie exemplaar dat toegestuurd is door de Auteur. Dit heeft onder geen beding mijn mening beïnvloed.

 

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s