Recensies

Schaduwkoningin – Garvin Pouw

Titel: Schaduwkoningin
Auteur: Garvin Pouw
Uitgeverij: Godijn Publishing
Jaartal: 2017
Aantal pagina’s: 563 pagina’s
ISBN: 9789492115515
Genre: Fantasy
Prijs: €22.95
Oordeel:


20180726_144942

In de Valta, een enorm sprookjeswoud waar lang geleden een duistere macht is binnengevallen, proberen de riviernimfen Nîve en Nakisa wanhopig iets te maken van hun bedreigde bestaan. Wanneer het noodlot hun thuisdorp treft, lijkt de vergiftiging die de Valta teistert ook hen te raken. De duistere veldheer Isinger stuurt zijn beul Fellkra, een donkere nimf, op hen af. Nîve krijgt tijdens een schermutseling Fellkra’s zwaard in handen, waardoor het lot een vreemde wending neemt. Heeft Nîve het zwaard gestolen of is het Fellkra die ervoor zorgt dat haar zwaard bij Nîve in handen valt?

De dans van de drie nimfen om het zwaard staat centraal in hun tocht richting de ”Licht-Val”, de enige nog staande vesting van de nimfen. Dat is de laatste plek waar misschien nog hulp te vinden is voor het redden van hun wereld. Of ligt die hoop in handen van Nîve?


 

Enkele keren zag ik Schaduwkoningin voorbij komen op Facebook, Hebban of Goodreads. Meteen was ik gefascineerd door de aparte cover. De kleuren, het woud en de symboliek ervan wist mij meteen te raken. Je ogen worden er onmiddellijk naartoe getrokken en je raakt erdoor in de ban. De sprookjesachtige vibe is voelbaar en ook het duister is sterk aanwezig. Lang verhaal kort; Een prachtige cover!

Dankzij Godijn publishing heb ik een recensie exemplaar in ontvangst mogen nemen, in ruil voor een eerlijke recensie. Toen ik het boek in handen kreeg was ik meteen verliefd op de cover. In het echt is die zelfs nog mooier!

De valta is een prachtig sprookjeswoud dat al eeuwen oud is. Het is geschapen door de Godin en bevolkt door haar “kinderen” de Nimfanen, Nimfen, elfjes en andere (mythische)  sprookjes wezens. Wanneer de Valta aangevallen wordt door duistere strijders, raken deze gebieden besmet met duistere sporen. Deze sporen tasten alles aan in hun omgeving. Als een nimf of andere wezens ermee in aanraking komen raken deze hiermee besmet en worden hun lichaam en denkwijze langzaam zwart. Ze verliezen langzaam aan hun ziel aan het duisternis.

Het verhaal wordt verteld vanuit het zogenoemde ‘vertelperspectief’. Je volgt Nive een blauwe riviernimf die is aangetast door donkere sporen. Dit is gebeurt toen haar oude kjenna is aangevallen door de duistere krijgers van Isinger, deze hebben vuilbroed en sporen achtergelaten waar Nive, als overlevende, door is besmet. Wanneer zij tijdens de aanval hoort wat Isinger van plan is, is ze ten dode opgeschreven. Het enige wat zij nog kan doen is vluchten en andere inlichten over zijn plannen voordat Isinger haar in handen krijgt en zijn plan kan uitvoeren. De enige veilige plek die Nive uit verhalen kent, is de “licht-val” maar kan ze die optijd bereiken? En is het daar wel zo veilig als het lijkt?

Het eerste wat mij opviel was de beeldende schrijfstijl van de Auteur. Het verhaal is geschreven met zoveel oog voor detail, ieder blad, gebroken tak of bloem kreeg hierdoor zoveel meer dimensie waardoor het leek dat je zelf in de kjenna was of op een bepaalde woudlaag bevond. De tocht door de Valta naar de “Licht-val” werd hierdoor op zodanige wijze beschreven waardoor ik de eerste 200 bladzijdes het gevoel kreeg dat er meer worldbuilding aan te pas kwam dan dat ik een verhaallijn kon ontdekken. Vanwege het gemis van een verhaallijn, kon ik in eerste instantie niet in een fijn leesritme komen. Ik legde het boek vaker neer dan normaal en las telkens korte stukjes. Dit sloeg 360 graden om, toen er iets drastisch gebeurde. Het verhaal nam een ongelofelijke wending en ik was niet van het boek weg te slaan. Mijn gedachten waren bij Nive, zelfs wanneer ik het boek weg moest leggen om te koken, dit ging dan ook gepaard met de smoes.. ‘Nog maar een paar regels..’! Je begrijpt natuurlijk al dat die paar regels uiteindelijk een heel hoofdstuk tot paar hoofdstukken werden en iemand anders gedwongen was te koken. Win-Win! Nadat ik het boek uit had, viel er een totale stilte over me heen. Het begin waar ik me zoooo doorheen heb moeten vechten was van groot belang voor de rest van het verhaal. Alles wat in het boek is gebeurd, was allemaal verbonden met dat ongelofelijk mooie einde en de, hoe kan het ook anders, Cliffhanger die er op volgde. Of ik nieuwsgierig ben naar het volgende deel? Ja, dat zeker!

Schaduwkoningin is een uniek boek in de fantasy genre. Ik ben nog nooit een boek tegen gekomen waar de Auteur zo’n oog voor detail had en tevens een indruk kan achterlaten die je dagenlang achtervolgt. Ondanks dat ik met het begin moeite had, kan ik uiteindelijk wel zeggen dat dit boek het lezen waard is. Na dit einde, heb ik grote verwachtingen van het volgende deel.

Ik geef dit boek 3,5 diamant en kijk met
spanning uit naar het tweede deel!

Liefs,
Manuela

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s