Interviews

Interview met Merel De Keyzer

Welkom Merel De Keyzer, bedankt dat u ons wilt vereren met een interview! Onze lezers en wij zouden graag nader kennis willen maken met u en uw boek “Over Wezenloze Zielen”. Als eerste willen wij u mede delen dat u ten alle tijden mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Wie is Merel De Keyzer, wat drijft haar en wat zijn haar dromen?
Ik ben een achttienjarige schrijfster uit Mechelen. Binnenkort begin ik aan mijn studie Oost-Europese talen en culturen aan de universiteit van Gent. Ik heb niet echt een grote droom; I just go with the flow? Maar schrijven is natuurlijk wel mijn grote passie en ik ben dan ook heel blij dat ik dit jaar heb kunnen debuteren bij Uitgeverij Willowtreez met mijn sprookje, Over Wezenloze Zielen.

Hoe ben je op het idee van over wezenloze zielen gekomen? Wat was je inspiratie?
Het concept van Over Wezenloze Zielen begon eigenlijk als een gothic novel. Maar later, na het zien van de film El Laberinto del Fauno, besloot ik om er een traditioneel sprookje van te maken. Sprookjes inspireerden mij al jaren. Het fascineerde me dat die mooie verhalen waarmee kinderen opgroeien eigenlijk maar geromantiseerde versies zijn van duistere en eeuwenoude vertellingen. Dat wat obscure vind ik uitermate interessant, want er zit een zekere soort schoonheid in.

Heeft u ooit twijfels gehad bij het schrijven van ‘Over wezenloze zielen’? (Dankzij invloeden van buitenaf, negatieve feedback of iets dergelijks.)
Over Wezenloze Zielen is eigenlijk dat ene zeldzame project waar ik nooit echt aan getwijfeld heb. Dat lag wellicht aan het feit dat ik in oorsprong schreef voor de leut. Ik had geen uitgeefplannen voor dit werk, voor mij hoefde het in eerste instantie niet meer te zijn dan een Wattpadverhaal. En zonder verwachtingen heb je ook een zekere soort vrijheid.
De twijfels kwamen meer nadat ik het – op aandringen van een vriend – toch had opgestuurd. Was het misschien niet wat té ouderwets geschreven (ik heb mijn schrijfstijl speciaal wat aangepast om het de sfeer te geven van een oud sprookje), was het niet wat te voorspelbaar? Zulke dingen.
Die aarzelingen waren compleet eigen maak. Want nu had ik wél verwachtingen en daar hoort een zekere soort faalangst bij.

Hoe is jouw boek/manuscript terechtgekomen bij de uitgeverij Willowtreez?
Ik had Over Wezenloze Zielen oorspronkelijk naar Dutch Venture Publishing gestuurd. Met nuttige feedback werd het echter afgewezen. Toen ben ik gewoon wat meer gaan googelen en heb ik verschillende uitgeverijen tegelijkertijd benaderd, waaronder Uitgeverij Willowtreez. Die ook het snelst reageerden!

Wat is uw grootste angst als auteur?
Ik heb nogal veel angsten, want ik ben nogal een stresskip, maar ik denk toch wel haat. Soms ben ik bang extreme backlash – haatdragende berichten, bedreigingen, etc. – te krijgen voor de visies die ik verwerk in mijn creatieve werken. Lijkt me echt vreselijk zoiets mee te maken.

Wat zijn uw schrijfprocessen? Heeft u bepaalde rituelen of handelingen die u volgt?
Schrijven doe ik vooral ’s avonds. Het proces ziet er vaak uit als volgt: ik start mijn laptop op, open het word-document, lees enkele alinea’s weer opnieuw om in de juiste stemming te komen, dan open ik facebook, raak ik afgeleid door memes, schrijf ik toch een alinea. De laatste twee dingen herhaal ik enkele paar keren en ooit kom ik dan bij een afgewerkt hoofdstuk!
Ik volg niet echt rituelen en ik wissel juist ook graag van plek af om te schrijven. Een andere omgeving geeft andere sfeer en dat zorgt bij mij voor een ander denkpatroon – wat handig is bij writerblocks.

Wie is er tijdens het schrijven van dit boek, uw grootste cheerleader geweest?
Mijn lezers op Wattpad! Ik plaatste Over Wezenloze Zielen eerst daar op mijn profiel (gebruikersnaam is FictionalState) waar ik nog steeds verhalen plaats. Mijn lezers daar waren erg aanmoedigend en hun toffe opmerkingen gaven me altijd meer zin om te schrijven.

Ik hou zelf heel erg van sprookjes en hertellingen. Dat was ook een van de redenen om ja te zeggen voor deze blogtour. Bent u ook dol op het genre? En was dit dan ook een extra drijfveer om het verhaal te schrijven?
Sprookjes zijn echt nice! En gezien El Laberinto del Fauno – mijn voornaamste inspiratie om Over Wezenloze Zielen te maken tot wat het nu is – ook een sprookje is, kun je zeggen dat dit inderdaad mijn drijfveer is.
Hertellingen vind ik echter niet zo leuk… Ik heb de indruk dat hertellingen de laatste tijd steeds meer gemaakt worden, omdat men wéét dat mensen dit zullen willen lezen. Enerzijds prachtig en zeker fijn dat mensen zich ermee kunnen amuseren, maar anderzijds vraag ik me soms wel eens af hoe veel mensen het origineel werk kennen en lazen.
Ook geven hertelling het idee dat een eigen sprookje schrijven niet echt gaat of zo. Deels schreef ik Over Wezenloze Zielen ook een beetje omdat ik wil laten zien dat het perfect mogelijk is nieuwe sprookjes te verzinnen. (Maar hé, al wie houdt van hertellingen, veel plezier met ze! Zolang het je blij maakt, is het zeker gewoon allemaal tof. Het is gewoon niks voor mij.)

Hoe voelt u zich als u uw boek in de handen van een blogger legt, die dit naar zijn of haar eerlijke mening mag beoordelen?
Best angstwekkend. Tot nu toe lazen wel enkele mensen mijn verhalen op Wattpad en lieten ze weten wat ze dachten, maar in die situatie kon ik ook vragen beantwoorden en meer contact met hen leggen. Bij een blogger is dat wel wat anders. Dus ik vind het wat eng om te zien wat zij vinden, maar ook ondervinden van het boek. Maar ik vind het vooral erg leuk dat mensen mijn boek lezen, natuurlijk, dat is een hele eer.


Korte persoonlijke en -of- vragen

Favoriet boek, film of serie?
Favoriete boek is Howl’s Moving Castle en favoriete film Crimson Peak.

Geven of krijgen?
Krijgen – oeps…

Nuchter of spontaan?
Nuchter

Ochtend of avond mens?
Beide – ik ben eigenlijk het minst actief tijdens de middag.

Nooit meer lezen of nooit meer schrijven?
Nooit meer lezen

Voorgoed geen chocola – of snoepgoed meer?
Geen chocola

Boeken schrijven of uitgaan met vrienden?
Boeken schrijven

Wie was er eerder? De kip of…. het ei?
De kip?


Wat een leuke antwoorden van Merel De Keyzer! Ben jij benieuwd geworden naar haar boek, Over wezenloze zielen? Neem dan een kijkje in de webshop van Willowtreez of bestel het in je plaatselijke boekwinkel.

Het boek is €17.95,- (hint: leuk sint/kerst geschenk)

Wij danken Merel voor haar tijd en medewerking aan onze shoutout week. Morgen komen de lezersvragen ❤.

Tevens willen wij Willowtreez bedanken voor het toezenden van een recensie exemplaar 🎉 het was een feestje deze te mogen lezen!

Liefs,

Manuela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s