Interviews

Interview met Joanne Carlton

Welkom Joanne Carlton, bedankt dat u ons wilt vereren met een interview! Onze lezers en wij zouden graag nader kennis willen maken met u en uw boek HART-SLAG. Als eerste willen wij u mede delen dat u ten alle tijden, mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Wie is Joanne Carlton, wat drijft haar en wat zijn haar dromen?
Eerst en vooral ben ik gelukkig getrouwd en moeder van drie zonen. Dat is mijn grootste drijfveer in het leven. In het dagelijks leven ben ik ICT-Coach en begeleid ik dus teams en mensen in hun werk. Daarnaast ben ik sinds vier jaar auteur en sinds dit jaar ook uitgever bij Hamley Books, samen met mijn partner. Ik koester veel gezonde ambities, maar vooral de drang om voortdurend te innoveren en nieuwe dingen uit te proberen. Door mijn werk ben ik vooral met mensen bezig, wat ik heel graag doe.

Hoe bent u op het idee van Hart-Slag gekomen? Wat was uw inspiratie?
Hart-Slag kwam er na de dood van mijn vader en mijn zus. Zij stierven kort na elkaar (op zes maanden tijd), waardoor ik door een moeilijke periode ging. Hoewel zij niet in het boek komen en hun overlijdens dus ook niet beschreven worden (het is geen biografie), heb ik uit mijn verdriet en mijn eigen gevoelens geput om dit boek te schrijven. Dat merk je ook wel. Het is een emotioneel boek met toch de nodige dosis humor geworden.

Heeft u ooit twijfels gehad bij het schrijven? (Door invloeden van buitenaf, negatieve feedback of iets dergelijks.)
Vorig jaar heb ik een zeer donkere periode meegemaakt waarin er teveel dingen in mijn hoofd spookten, maar dat heb ik een plaatsje kunnen geven. Ik ga daar liever niet dieper op in, maar laat ons zeggen dat de twijfels er altijd wel zullen blijven. Ook dat is eigenlijk wel gezond, want als je jezelf goed begint te vinden, word je arrogant.

Hart-Slag is een ontroerend verhaal tussen twee vrienden. Het is voor de lezer mooi weergeven en het verhaal is hartverscheurend. Ik ben dan altijd nieuwsgierig: Hoe voelde het voor de auteur om dit verhaal te schrijven?
Heel emotioneel. Ik heb gehuild bij het schrijven van bepaalde delen (vooral het einde), dat geef ik grif toe. Het was meteen ook het afsluiten van een zeer moeilijke periode in mijn leven. Ik heb mijn persoonlijk verdriet een plaatsje kunnen geven door dit boek, maar tegelijkertijd ook een positieve boodschap kunnen brengen over hoe belangrijk dit leven van ons wel is.

Hoe voelde het toen u voor het eerst u eigen boek in handen kreeg?
Welk boek ook, dat vergeet je nooit. Het is een moment dat je met niets kunt vergelijken.

Hart-Slag is niet alleen in het Nederlands beschikbaar maar ook in het Engels. Nu weet ik dat de Nederlandse markt erg te spreken is over Hartslag waaronder ik. Hoe ontvangen de Engels lezende mensen het boek?

Eigenlijk ook ontzettend positief. Ik heb heel veel mooie reacties gekregen op het boek. Heart-Beat werd dit jaar uitgekozen om voorgesteld te worden op de London Book Fair, wat een enorme eer was. Het werd voorgesteld tijdens de London Author Book Club Gathering, waardoor veel mensen het leerde kennen. Ik ben zeer blij en vereerd dat me dit is overkomen.

Wauw dat is inderdaad een hele eer. Ik kan alleen zeggen dat het gegrond in!

Als u terug kijkt naar Hart-Slag. Zou u iets willen herschrijven of veranderen? (Bijv. Een plottwist toevoegen, weghalen etc).
Nee. Het is ook het eerste boek dat ik ooit schreef waar ik niets aan zou veranderen. Het voelt compleet aan.

In Hart-Slag wordt gesproken over een bucketlist. Stel u heeft nog maar een paar maanden te leven, WAT staat er op uw lijst?
Ik zou samen met mijn gezin verhuizen naar New York en daar gewoon nog elke dag genieten van het leven en de tijd die ons nog samen rest. NY is een droom van me, net als Londen overigens. Gewoon genieten van elkaar en samen terugblikken op een geslaagd leven met mijn gezin is voor mij voldoende. Ik zou als een gelukkig mens sterven.

Een mooie laatste wens!

Wat is uw grootste angst als auteur?
Writer’s Block, maar ik denk niet dat dat ooit gaat komen. Maar vooral het gevoel krijgen niets meer te vertellen te hebben. Dat zou het allerergste zijn.

Wat zijn uw schrijfprocessen? Heeft u bepaalde rituelen of handelingen die u volgt?
Ik kan letterlijk overal en op eender welk moment schrijven. Mijn partner lacht daar soms mee dat ik vaak gewoon mijn laptop openzet en nog snel een paragraaf toevoeg als ik langs wandel. Als ik écht in the zone wil, dan zet ik mijn headset op, selecteer een ambient spotify playlist en ga zo aan de slag. Helaas zijn die echte momenten schaars met een groot gezin in huis, dus pik ik af en toe een schrijfdag mee waarvoor ik me echt afzonder, zeker in de laatste fase van het schrijven.

Bent u op dit moment met een nieuw boek bezig? Zoja, kan/wilt u een tipje van de sluier oplichten?
Ja, er komen verschillende dingen uit eigenlijk. Op 1 februari lanceer ik onder mijn alias Sandra J. Paul mijn allereerste jeugdthriller (10+): De Duistere School. Dit boek schreef ik in de zomer van 2016 samen met mijn zoon. Het heeft vorig jaar meegedaan aan een schrijfwedstrijd en de shortlist behaald, maar omdat het zo druk was met Heart-Beat – Hart-Slag, heb ik de eigenlijke publicatie bewust uitgesteld. Nu is de tijd er rijp voor.
Op 15 mei verschijnt mijn volgende Nederlandstalige psychologische thriller Kwijt. Dit boek ben ik momenteel aan het afwerken. Het zal mijn eerste thriller sinds twee jaar zijn in het Nederlands en ik heb er echt zin in!
Dit voorjaar schreef ik een novelle ‘Dust’, een Engelstalig verhaal over een End of the World-scenario. Dit verhaal doet momenteel mee met een scenariowedstrijd en heeft de longlist behaald. Het is afwachten tot maart volgend jaar om te zien of er nog meer mee gaat gebeuren. Ik ben wel van plan om Dust ook in het Nederlands uit te brengen, maar hier staat nog geen datum op. Het blijft sowieso een novelle.
Mijn Engelstalige thriller Twisted, waar ik doorheen het hele jaar aan gewerkt heb, is nu bij mijn redacteur. Twisted komt normaal gezien ook uit in het Nederlands, maar wellicht niet in 2019. Ik denk eerder aan voorjaar 2020.
In het najaar van 2019 plan ik een nieuw Joanne Carlton-YA boek, dat normaal gezien, net als Dust, een emotionele rollercoaster gaat worden.

U heeft dus nog genoeg voor ons om te lezen in de toekomst! Dat is zeer goed nieuws want eenieder die Hart-slag heeft gelezen zal ongetwijfeld verlangen naar meer. 

Hoe voelt u zich als u uw boek in de handen van een blogger legt, die dit naar zijn of haar eerlijke mening mag beoordelen?
Stressen! Elke keer weer, dat went nooit. Het hoort bij wat je doet, een risico van het vak zeg maar. Maar of het nu een blogger of een lezer is, het blijft telkens weer stressen wat mensen zeggen over je werk. Toch zou ik het nooit niét doen. Ik heb een zeer goede relatie met tal van bloggers en apprecieer hun werkwijze echt. Je kunt er ook alleen maar van leren.

Wat is uw droom voor de toekomst?
Mijn uitgeverij Hamley Books verder uitbouwen en zo een platform vormen voor jong, maar ook reeds gekend, talent. We hebben momenteel een paar geweldige auteurs die samen met ons de markt opgaan, wat me echt enorm veel plezier doet.
Daarnaast hoop ik toch wel mijn eigen schrijfritme aan te kunnen houden en regelmatig eigen boeken te kunnen uitbrengen, want schrijven is een echte passie. Ik blijf (hopelijk) boeken met een hart schrijven, want daar ligt ‘mijn’ hart het meeste.

Korte persoonlijke en -of- vragen


Wat is uw favoriete:
boek: Christine – Stephen King
film: The Prestige – geweldig intelligente film van Christopher Nolan. Gevolgd door Memento (ook Nolan).
serie: Alltime favorite: The X-Files. Momenteel heb ik geen echte favoriete serie, maar ik kijk verschillende dingen tegelijkertijd, afhankelijk of ik alleen of met mijn gezin kijk. Zo heb ik samen met mijn zonen Teen Wolf uitgekeken. Nu zijn we aan Grimm en Timeless bezig. We zijn echte Netflixers!

High five! Dat zijn wij ook♡

Wie is uw favoriete auteur?
Stephen King

Met wie zou u graag willen samenwerken aan een boek?
Stephen King

Dit boek zou ik het liefste:
Verbranden: Geen. Recycleren is beter voor het milieu.
Herschrijven: Het Eiland – ik zou de reeks reduceren naar drie boeken, maar toch ben ik er fier op dat het er vier zijn. Het is eens iets anders dan een trilogie 😉.
Zelf hebben geschreven: Christine, Stephen King.

Maak de zin af: Een boek hoort mensen te beroeren!

Geven of krijgen?
Geven.

Nuchter of spontaan?
Spontaan. Ongetwijfeld, maar ook nuchter omdat ik ook zelfstandige ben en me niet kan veroorloven niet nuchter in het leven te staan.

Ochtend- of avondmens?
Een hele-dag mens, tot grote ergernis van mijn partner soms, die géén ochtend- en géén avondmens is 😉. Mij kan je altijd iets vragen, ik heb geen problemen met eender welk uur van de dag.

Nooit meer lezen of nooit meer schrijven?
Nooit meer lezen – nooit meer schrijven kan ik me niet voorstellen.

Voorgoed geen chocola – of – snoepgoed meer?
Ik eet geen snoep 😉 gemakkelijke keuze!

Boeken schrijven of uitgaan met vrienden?
Moeilijk! Een combinatie van de twee? Maar gezien ik een gezin heb, ga ik niet zoveel uit met vrienden, dus kies ik voor optie 1.

Wie was er eerder? De kip of…. het ei?

Eerst was er een of ander raar beest dat uit de oceaan kroop na miljoenen jaren en later evolueerde in een soort van kip. Of zoiets. 🙂

 

Wat een leuke antwoorden hebben wij op onze vragen gehad. Joanne Carlton, nogmaals bedankt voor het beantwoorden van al onze vragen♡. 

Hebben jullie nog een vraag voor Joanne? Stel hem onder de post “Lezersvragen” op onze facebook site.

Liefs, 

Manuela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s