Recensies

Hart-slag – Joanne Carlton

Titel: Hart-slag
Auteur: Joanne Carlton
Uitgeverij: Hamley Books
Jaartal: 2018
Aantal pagina’s:  476 pagina’s
ISBN: 9789082893908
Genre: Young adult
Prijs: €19.50
Oordeel:


20181208_172326

Sam en Jasper zijn hartsvrienden sinds een tragedie in hun kinderjaren hen bij elkaar bracht. De twee geloven dat ze alle tijd van de wereld hebben om hun doelen te bereiken. Hun levens worden brutaal verstoord wanneer ze vernemen dat Jasper terminaal ziek is door een tumor in zijn hart.

Het vooruitzicht voorgoed afscheid van elkaar te nemen valt de twee zwaar. Met nog slechts enkele dagen te leven, is Jasper vastbesloten om de korte tijd die hem nog rest, te benutten. Hij smeekt Sam om zijn laatste wens, om eenmalig te mogen zingen voor een publiek, te vervullen.

De gebroken vrienden laten alles wat ze kennen achter om het onmogelijke te bereiken, terwijl ze tegelijkertijd worstelen met hun verdriet, verlies en het onvermijdelijke afscheid.


 

Ik weet eerlijk gezegd niet goed waar ik moet beginnen. Hart-slag heeft mij zonder woorden en een gekneusd hart achter gelaten. Het is een verhaal dat je lang zal bij blijven en je anders laat kijken naar de wereld om je heen. Het laat je terugkijken naar je eigen leven; is dat wel zoals jij wilt dat het is? Had je andere dromen of ambities maar was je te bang om de kansen te grijpen? Als jij aan het einde van je leven staat, kan jij dan zeggen dat je werkelijk alles heb gedaan wat je wilde doen? Ik namelijk niet. Mijn gedachte draaien overuren met alleen deze vraag; Wat zou ik doen als ik nog maar een paar dagen te leven heb? Heb ik mijn dromen al nageleefd of zijn er nog enkele die op de zogenoemde “Bucketlist” moeten komen te staan.

Ja, dit boek laat je nadenken en HOE!

Begrijp me niet verkeerd, het gaat niet alleen maar over de weg naar het “einde”. Het verhaal gaat over zoveel meer. Het gaat over Loyaliteit, Vertrouwen, Liefde, een Ware vriendschap en het waarmaken van Dromen. Ongeacht wanneer in het leven.

De vriendschap tussen Sam en Jasper is onbeschrijfelijk mooi; Een kwetsbare band, die door niets gebroken lijkt te worden. Zelfs als Sam het nieuws verneemt dat Jasper stervende is, laat ze hem niet alleen. Ze is zijn rots in de branding en is vast besloten om hem alles uit het leven te laten halen. En zijn droom werkelijk laat worden: Zingen voor een immens publiek.

Eerlijk is eerlijk, ik heb het er al met de auteur over gehad. Hart-slag zou niet het eerste boek zijn dat ik uit de kast zou halen in een boekwinkel MAAR! (Gelukkig) een voordeel van de Dutch-Shoutout is dat je boeken leest die niet altijd lijken te passen bij jou als lezer. Vaak wordt je hierdoor positief verrast door verhalen die anders aan je voorbij waren gegaan.

En geloof me er zitten juweeltjes tussen de boeken die je laat liggen. Ik kan het weten want Hart-slag was namelijk zo’n boek.

Wat hield mij tegen om Hart-slag te lezen? Bij het lezen van de Synopsis werd ik al gewezen op het feit dat het een emotioneel boek was. Ik verwachtte dat het een zoveelste ‘me before you’ boek zou worden en (sorry als ik iemand kwets) ik heb niets met deze boekenreeks. Toch werd Hart-slag me door meerdere recensenten aanbevolen. Toen ik dankzij de Dutch Shout-out een bericht kreeg van Joanne Carlton was ik positief verrast want ondanks dat ik het boek niet had gekocht, bleef het wel rondspoken in mijn hoofd.

Met de tip van de Auteur om een pak tissues bij de hand te houden, ben ik in het verhaal begonnen. En eenmaal begonnen in het boek, kon ik niet meer stoppen. Ik moest al snel op mijn eerdere verwachtingen terug komen en ook mijn fout erkennen dat ik hem al die tijd heb laten liggen in de boekwinkel want HART-SLAG is FENOMENAAL goed!

Ken je Once Upon a Time?  Joanne Carlton is in dit geval Queen Regina. Op een gegeven moment pakt ze midden in het verhaal je hart vast, knijpt er vervolgens meerdere malen in en laat het pas tegen het einde met een zacht zuchtje los. Klinkt dramatisch maar dit gevoel had ik toch echt. Ik leefde zo mee met Jaspers toestand en zijn zorgen om Sam’s toekomst zonder hem. Het brak mijn hart. Een jongen op het einde van zijn leven, zoveel zorgen te zien maken – niet over zijn dood, nee over hoe zijn nabestaande gaan leven zonder hem. Hoe SAM gaat leven zonder hem. Toch bezit het verhaal ook enorm veel Humor en is het doordrenkt met liefde.

Hart-slag is de Verrassing van deze Dutch-Shoutout. Het is een ware MUSTREAD; een aanrader voor iedereen. Een verhaal over aankomend verlies, liefde, dromen en vriendschap. Ik kan niets anders zeggen dan: Lees het, Voel het en Beleef het.

 Hart-slag is een prachtig Eerbetoon voor haar overleden vader en zuster. Haar liefde voor hen en het verdriet leeft door de pagina’s en geven dit boek zijn eigen HART-SLAG.

Ik geef het boek 💎💎💎💎💎diamantjes!

Liefs,
Manuela

 

* Hart-slag is een recensie exemplaar toegestuurd door de auteur.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s