Interviews

Interview met Elly Godijn

Welkom Elly Godijn, wederom bedankt dat je ons wilt vereren met een interview! Onze lezers en wij zouden graag nader kennis willen maken met jou en het boek Blauw Gras. Als eerste willen wij je mede delen dat je ten alle tijden, mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Wij mogen Elly Godijn tutoyeren.


Wie is Elly Godijn, wat drijft haar en wat zijn haar dromen?

Elly is een dromer die gelooft in een betere wereld. Wat mij drijft is de manier waarop ik in het leven sta. Door de gebeurtenissen in je leven word je wie je bent. En op dit moment leef ik mijn meisjesdroom. Ik hoop dat ik zo intens mag blijven genieten van de kleine dingen in het leven. De kleine dingen die eigenlijk zo intens groot zijn, ontroeren en raken mij het meest.

Hoe ben je op het idee van Blauw Gras gekomen? Wat was je inspiratie?

Blauw Gras schreef ik in de drie maanden dat ik in het ziekenhuis bij mijn dochter verbleef. Overdag en ’s avonds was ik bij haar. ’s Nachts vertrouwde ik dat wat mij bezighield toe aan het papier. Ik miste zo’n boek. En tijdens die periode besloot ik, ik schrijf dat boek zoals ik het graag had willen lezen tijdens deze ziekenhuisperiode. Blauw Gras staat voor een ander pad bewandelen. Mijn dochter is mij allergrootste inspiratiebron.

Heb je ooit twijfels gehad bij het schrijven? (Door invloeden van buitenaf, negatieve feedback of iets dergelijks.)

Ja. Bang om mensen te kwetsen door mijn verhaal te vertellen. Daar ben ik heel erg mee bezig geweest. Of ik niemand passeer door dit boek te schrijven. Een week voor de lancering raakte ik een beetje in paniek en dacht ik: waar ben ik aan begonnen. Ik besef dat ik me als mens en als uitgever heel erg kwetsbaar maak met dit boek.

Blauw gras is een ontroerend verhaal. Het gaat over de vroeggeboorte tijdens een zwangerschap. Voor de lezer is dit best heftig en emotioneel om te lezen. Hoe voelde het voor jou als auteur en als de moeder, om dit verhaal te schrijven?
In 2018 heb ik het boek herschreven naar een publiceerbaar verhaal. De angsten, nachtmerries en paniekaanvallen die ik had in het eerste levensjaar van mijn dochter kwamen terug. Ik heb tijdens het schrijven heel veel gehuild, van dankbaarheid, maar ook door de angst die zo is verankerd in mijn lijf. Angst om te verliezen, machteloosheid. Dat gevoel raak ik nooit meer kwijt.

Hoe voelde het toen je Blauw Gras voor het eerst in handen kreeg?

Heel bijzonder. Onwerkelijk. Na 7 jaar had ik eindelijk het boek in handen. Het verhaal over Lotus, mijn dochter. Het is een niet te beschrijven gevoel.

Als je terug kijkt naar Blauw Gras. Zou je iets willen herschrijven of veranderen? (Bijv. Iets persoonlijks weghalen of bijzetten? etc).
Nee, ik wil niets herschrijven.

Wat is je grootste angst als auteur?
Slechte recensies.

Wat zijn jou schrijfprocessen? Heb je bepaalde rituelen of handelingen die je volgt?
Ik schrijf in mijn vrije tijd. Die is heel schaars en het zijn vaak enkele verloren uurtjes. Een keer per jaar ga ik met zeven andere schrijvers een lang weekend naar Vlieland. Daar werken we ieder aan ons boek.

Ben je op dit moment met een nieuw boek bezig? Zoja, kan/wil je een tipje van de sluier oplichten?
Ja, ik ben met twee boeken bezig. Het werken in twee boeken tegelijk werkt voor mij prettig. Ik moet in de juiste stemming zijn om een boek te schrijven. Het ene boek is iets zwaarder en zit meer gevoel van mezelf, daar moet ik meer inkruipen. Het andere boek is wel geïnspireerd op mijn omgeving, maar staat iets verder van mij af.

Hoe voel jij je eigen als je een boek in de handen van een blogger legt, die dit naar zijn of haar eerlijke mening mag beoordelen?

Heel spannend. Tot nu toe zijn de recensies goed en dat is heel fijn voor een schrijvershart.

Wat is jou droom voor de toekomst?
Mijn droom als schrijver is anders dan mijn droom als mens. Als schrijver droom ik van een succesvol boek. En ik zou heel graag als scriptschrijver betrokken willen zijn bij een professioneel theaterproductie. (Ik heb drie theaterscripts op maat geschreven voor een theatergroep).


Korte persoonlijke en -of- vragen


Wat is jou favoriete

Boek: De boeken van Friedmann en Kirstin Hannah
Film: Films als Divergent, The Mazerunner, The Hungergames, Lord of The Rings, Fantastic Beasts.
Serie: Reign, Game of Thrones

Wie is jou favoriete auteur?
Friedmann en Kirstin Hannah

Met wie zou jij graag willen samenwerken aan een boek?
Met niemand. Ik ben echt een solistische schrijver.

Maak de zin af: Een boek hoort mensen ………….. te raken.

Geven of krijgen?

Allebei

Nuchter of spontaan?

Allebei

Ochtend- of avondmens? Avondmens

Nooit meer lezen of nooit meer schrijven?

Nooit meer lezen

Voorgoed geen chocola – of – snoepgoed meer?

Geen snoepgoed

Boeken schrijven of uitgaan met vrienden?

Allebei

Wie was er eerder? De kip of…. het ei?

Het ei


Wat leuk! Elly Godijn heeft al onze vragen beantwoord! Ben jij al benieuwd geworden naar Blauw Gras? Morgen komt de recensie online ♡.

Liefs,

Manuela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s