Recensies

Blauw Gras – Elly Godijn

Titel: Blauw gras
Auteur: Elly Godijn
Uitgeverij: Godijn Publishing
Jaartal: 2018
Aantal pagina’s: 345 pagina’s
ISBN: 9789492115799
Genre: Dagboek Roman
Prijs: €16.95
Oordeel:


 

20181214_131944

“Blauw Gras” vertelt het verhaal van een moeder die een meisje krijgt van 700 gram, vijftien weken te vroeg geboren en met een slechte levensverwachting. Het verhaal van kracht, hoop, bewustwording en een te bewandelen pad met een gouden randje …
Ze zeggen dat gras groen is.
Wij lopen op blauw gras.
Lotus weet met “haar ongelofelijke zijn” de medici en de wereld om haar heen te verbazen.


 

Blauw gras verteld het waargebeurde verhaal van een moeder die 15 weken te vroeg bevalt van haar dochter; Lotus. Lotus weegt na de geboorte 700 gram en heeft volgens de dokters een slechte levensverwachting. Iedereen zegt de moeder dat ze zich moet voorbereiden op het ergste, behalve een. Een professor die de hoop er in houd, die de moeder kracht geeft, in plaats van die te ontnemen. En is dat niet het belangrijkste in deze situatie? Hoop, kracht, steun en liefde? Positieve energie? Van deze heftige periode heeft Elly Godijn: Moeder van Lotus, een dagboek bij gehouden en uiteindelijk Blauw gras geschreven.

Met Blauw gras heeft Elly mijn  hart gestolen. Het is zo mooi, zo klein, zo intiem en zo persoonlijk. Alsof je Lotus zelf in je handen houd. Het is een verhaal vol met kracht, hoop en liefde. Vanaf de eerste bladzijde raak je gehecht aan de kleine meid en leef je met de familie mee. Door het verhaal als dagboek te schrijven, beleef je alles samen met de moeder. Van momenten vol hoop en plezier tot momenten van pijn en angst. Het is een boek vol tegenstrijdige emoties. Je voelt angst maar blijf hoop houden. Je voelt verdriet maar ook onvoorwaardelijke liefde.

Het zijn vooral de kleine gebeurtenissen die je tot in je ziel raken. De vlinder Sam. Het eerste contact tussen moeder en kind. Het vastpakken van de vinger, het bundelen en de steeds sterker groeiende band. Vooral om te lezen hoe zwaar moeder het had en hoe moe ze zich voelde maar toch door bleef gaan voor Lotus. Zichzelf verplichtte om sterk en positief te zijn, dit was een breek moment voor mij.

Ik heb veel bewondering voor Elly Godijn. Ze stelt haar eigen open en kwetsbaar op met dit verhaal. Het verhaal van haar en Lotus zal mij lang bijblijven. Het heeft mij laten zien dat er ook een andere kant zit aan een vroeg geboorte. Een positieve kant. Ik heb dit boek met plezier en tranen gelezen. Tevens heeft ze zo’n fijne schrijfstijl dat ik niet eens merkte dat de klok 4 uur sloeg en ik met de laatste 20 bladzijdes bezig was. Ja, voor dit boek heb ik mijn nachtrust opgegeven.

Met Blauw gras heeft Elly Godijn een boek neergezet die ouders in soortgelijke situaties kan helpen. Waar verpleegkundig personeel de ervaring vanuit het oogpunt van de moeder kunnen lezen en hier eventueel van kunnen leren.

In korte tijd is Blauw gras onmisbaar geworden in de literaire wereld. Een boek die je de steun geeft die je zoekt als ouders van een prematuur. Elly Godijn heeft geschreven wat zij miste. Een boek met HOOP.

Blauw gras heeft een speciaal plekje in mijn hart veroverd. Ik geef het 5 welverdiende Diamanten

liefs,

Manuela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s