Interviews

Interview met Uitgeverij Dutch Venture Publishing

Welkom Jen Minkman, bedankt dat u ons wilt vereren met een interview! Onze lezers en wij zouden graag een kijkje willen nemen in het leven van een uitgever. Als eerste willen wij u mededelen dat u ten alle tijden, mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Dutch Venture Publishing is in mijn ogen, nog een redelijk jong bedrijf. Toch heeft het zijn sporen in de uitgevers wereld achtergelaten. Kunt u een kleine toelichting geven over waar uw uitgeverij voor staat?

Ik ben mijn uitgeverij begonnen met het oogmerk kleinere auteurs een kans te geven. Dat houdt in: Nederlandse en Vlaamse auteurs die goed werk leveren maar er bij grote uitgevers in Nederland en Vlaanderen niet tussen komen, maar ook buitenlandse auteurs die geen enorme bestsellerstatus hebben en dus niet zo snel hier vertaald zullen worden. Uiteraard zit er ook weleens een wat bekendere auteur tussen, maar het gros van de auteurs die ik opneem in mijn fonds staan aan het begin van hun carrière of zijn nog helemaal niet bekend in Nederland.

Wat was de voornamelijke reden dat u als auteur zijnde, uw eigen uitgeverij oprichtte?
Ik denk dat mijn eigen ervaringen hebben meegespeeld. Als je merkt dat je wel heel hard moet knokken om ergens een contract te bemachtigen en het altijd moet opnemen tegen bestsellers uit het buitenland, is dat best ontmoedigend. Ik wilde met DVP juist de Nederlandse en Vlaamse auteurs die dat gevoel ook krijgen aanmoedigen. DVP is geen groot bedrijf, maar wel een gedreven en gemotiveerd bedrijf omdat ik 100% achter mijn doelstellingen sta.

Hoe komen jullie aan “nieuwe” boeken. Wat voor proces gaat daaraan vooraf?
Een deel van de nieuwe titels wordt ingezonden door auteurs zelf (in de speciale manuscriptenmaand die ik heb ingesteld – dat is het enige moment waarop er ingezonden mag worden en ik maak dan ook veel tijd om alles te lezen) en een deel wordt door mijzelf aangekocht. Als ik bijvoorbeeld een mooi boek heb gelezen, daar erg van onder de indruk was en het graag wil uitgeven in het Nederlands. Of een agent benadert mij en stelt me titels voor waarvan hij/zij denkt dat die bij mijn fonds passen.

Als er meerdere uitgeverijen geïnteresseerd zijn in een boek. Wat gebeurd er dan? En is dit al eens voorgekomen met een boek dat u graag wilde uitgeven?
Als er meerdere uitgevers geinteresseerd zijn in een boek, raad ik de auteur altijd aan voor de partij te gaan die ze het meeste kan bieden. Wie die partij is, hangt af van wat een auteur verwacht. Een torenhoog marketingbudget heb ik niet, maar ik doe veel met de middelen die ik wel heb en heb ook een persoonlijke benadering. Auteurs mogen in mijn uitgeverij ook iets meer ‘meepraten’ over dingen, zelf suggesties doen mbt de cover bijvoorbeeld. Bij grote uitgevers komt dat niet zo vaak voor, dus dat kan ook een nadeel zijn voor een auteur die een bepaald product voor ogen heeft.

Is er een boek uitgegeven door een andere uitgeverij, die u graag had willen hebben?
Grappig dat je dat vraagt. Ik had een leuk aanbod via Sebes en Bisseling, maar die serie was voor mij eigenlijk net te duur om aan te kopen. Ik heb de serie toen aangeraden aan een andere uitgeverij waar ik goed contact mee heb en die gaan hem nu doen! Ik ben dus eigenlijk gewoon blij dat de serie toch ergens onderdak heeft gevonden. Ik heb daar verder geen negatieve gevoelens bij, er zijn nog zoveel andere mooie boeken die in het Nederlands kunnen verschijnen bij DVP.

DVP staat vooral bekend om jullie samenwerking met Nederlandse en Indie auteurs. Waarom kiest u speciaal voor deze groep auteurs?
Dat heb ik eigenlijk hierboven al uitgelegd: omdat ik denk dat die groep auteurs te weinig kansen krijgt en ik graag de markt wil verbreden. En tot nu toe is dat aardig succesvol 

Waarom heeft u besloten om hoofdzakelijk young adult boeken uit te geven?
Omdat ik die ook zelf schrijf en dat genre me het meest ligt, zowel het lezen ter beoordeling als het promoten ervan!

Uit alle boeken, die jullie hebben uitgegeven. Welke is uw favoriet?
Ik heb niet echt een favoriet, denk ik. Er is voor elk boek wel wat te zeggen, anders had ik er niet voor gekozen ze uit te geven. Maar ik ben denk ik het meest verguld met het feit dat ik ervoor heb gekozen De legende van de Vuurvogel uit te geven. Dat is een prachtig boek van Femke Dekker dat wel is vergeleken met de middeleeuwse verhalen van Tonke Dragt en dat al door zoveel uitgevers was afgewezen dat ze het uiteindelijk maar op haar website had gezet als PDF zodat mensen het konden lezen. Daar kwam ik het tegen en ik heb haar een contract aangeboden. Daarna heeft ze zoveel positieve recensies en reacties op dat boek gehad dat het voor ons beiden een beetje als genoegdoening voelde: het boek was het wel degelijk waard om uitgegeven te worden, en ik heb de droom van een onzeker geworden auteur uit laten komen!

Gelukkig! Erg fijn dat Femke Dekker toch nog op de goede plek terechtgekomen is en gewaardeerd wordt.

Welk buitenlands boek zou u nog heel graag willen uitgeven?
Oh, genoeg… en die komen ook allemaal nog uit, maar daar mag ik nog niets over zeggen. Als het nog niet gedaan was, had ik graag ‘Letters to the lost’ (Brieven aan de duisternis) uitgegeven, dat vond ik echt een prachtig YA-boek. Maar die is er al in het Nederlands.

U maakt het ons nu wel nieuwsgierig Jen. En brieven aan de Duisternis is inderdaad echt een aanrader ♡

Als u mocht kiezen uit iedere auteur die er bestaat (levend of dood om het even). Met wie zou u het liefste willen samenwerken?
Met Ray Bradbury of Thea Beckman. Beide auteurs hebben heel veel voor me betekend toen ik kind/tiener was en ik zou dolgraag met een van hen iets schrijven.

Hoe ziet een dag bij Dutch Venture Publishing eruit?
Elke dag kan totaal anders zijn, maar over het algemeen probeer ik ’s ochtends alle administratieve dingen af te handelen (post, email, rekeningen, PR) en ’s middags meer te focussen op lezen, schrijven, vertalen en voorkanten ontwerpen. Eerst de lasten, dan de lusten. Ik ben niet zo dol op administratie, maar het moet gebeuren!

Als ik zeg : Nederland heeft ook getalenteerde uitgeefwaardige auteurs. Wat zegt u dan?
Daar ben ik het volledig mee eens.


Korte – of – vragen


Liever:

Nieuw Nederlands talent of een buitenlandse bestseller?
Beide, maar er moet meer balans komen – meer kansen voor Nederlands talent.

Een populaire reeks uitbrengen of een baanbrekende standalone?
Baanbrekend is meer mijn ding, denk ik.

Diversiteit of het oude vertrouwde?
Beide, maar ook hier meer balans – meer diversiteit omdat de wereld nu eenmaal veranderd is.

Romantisch of fantasy?
Mag een combinatie ook? 😉

Wij willen Jen Minkman bedanken voor dit interview en wensen haar veel succes voor in de toekomst ♡.

Samen sterk voor Nederlands talent, moet te doen zijn toch?

Kijk snel op http://www.dutchventurepublishing.nl voor het complete aanbod van boeken. En ontdek Nederlands & Vlaams talent.

Liefs,

Manuela♡

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s