Interviews

Interview met Liz Hartevelt

Welkom Liz Harteveld, bedankt dat u ons wilt vereren met een interview! Onze lezers en wij zouden graag nader kennis willen maken met u en uw boek Ongetemd. Als eerste willen wij u mede delen dat u ten alle tijden, mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Wie is Liz Hartevelt, wat drijft haar en wat zijn haar dromen?
Liz Hartevelt is een dertiger die ooit is begonnen met schrijven ‘omdat ze het wel leuk vond om verhalen te vertellen aan niemand in het bijzonder.’ Haar eerste verhaal schreef ze toen ze negen was om het weer op te pakken als dertienjarige toen ze ervan overtuigd was dat ze wel even de ‘nieuwe Carry Slee’ zou worden en het ene na het dramatische verhaal schreef. Denk aan: een meisje van zestien die haar vader voor haar ogen vermoord ziet worden en zijn drugsimperium overneemt. Of een meisje wiens oudste broer zelfmoord pleegt dat het hele gezin ontwricht.

Liz houdt van verhalen vertellen en haar mening de digitale wereld in slingeren, want ze heeft ook een boekenblog – pluizenbol – waar ze al ruim tien jaar op blogt. Eerst over zichzelf, later over boeken en schrijven. Inmiddels is er voor het persoonlijke een andere blog – blauwappeltje – waar ze blogt over dingen als leven met autisme.

Naast het schrijven, bloggen en lezen stopt ze vijf dagen in de weken blauwe enveloppen en rekeningen in de bus in het dorp waar ze woont (in de buurt van Utrecht) met twee katten waarvan eentje schrijfambities heeft. In haar vrije tijd gaat ze verder graag naar concerten – vooral rock en metal – en festivals. Ook is ze graag bezig met bullet journaling en tekenen.

Qua dromen hoopt ze ooit een paar bestsellers te schrijven, een stuk of vijftien, en dat New Adult op de kaart wordt gezet als meer dan ‘die seksboekjes’ omdat het om meer draait. Daarnaast hoopt ze dat ze minder kan gaan werken, al wil ze absoluut niet fulltime schrijven.

Hoe bent u op het idee van Ongetemd gekomen? Wat was uw inspiratie?
Eigenlijk is Ongetemd ontstaan door een RPG-verhaal dat ik samen met twee vriendinnen schreef. Van 1 vriendin mocht ik haar mannelijke personage wel lenen. Dat heb ik niet gedaan, maar Riley is wel min of meer door haar personage ontstaan.

Heeft u ooit twijfels gehad bij het schrijven? (Door invloeden van buitenaf, negatieve feedback of iets dergelijks.)
O, ja. Ik heb jaren gedacht dat ik niet kon schrijven, dat ik alleen maar slechte dingen schreef. En tijdens het herschrijven van Ongetemd heb ik ook regelmatig met tranen in mijn ogen achter de pc gezeten en geroepen dat ik ‘nooit meer schrijf!’. Maar uiteindelijk is het goed gekomen en ging het bij deel 2 een stuk vlotter.

Hoe voelde het toen u voor het eerst Ongetemd in handen kreeg?
Supergeweldig! Het voelt pas echt als het een boek is. Overigens had ik eerdere versies van het boek (met een andere titel) al eens laten drukken en dat vond ik ook al supertof. Maar de laatste versie voelde toch net even echter.

U bent naast auteur ook eigenaar van de ‘uitgeverij Pluizenbol boeken’. Waarom heeft u besloten om Ongetemd zelf uit te geven en daarmee gelijk de uitgeverij in leven te roepen?
Omdat ik graag uit wilde geven onder een eigen naam. Het is geen moeten, maar ik vond het handiger, zeker ook voor de toekomst. En wie weet of ik ooit nog iets van anderen uit ga geven. De eerste jaren niet, maar ik zeg nooit nooit.

Ik heb voor zelf uitgegeven gekozen, om meerdere redenen:
Ik heb ooit als achttienjarige geroepen dat ik het ooit eens zelf wilde doen. Blij dat ik het toen niet gedaan heb. Maar ik wilde het nog steeds graag zelf doen, al is het wel veertien jaar later geworden.
Daarnaast is New Adult best een lastig genre in Nederland en zeker als het van Nederlandse bodem is. Vrijwel alles dat bij uitgevers als Zomer & Keuning en Volt wordt uitgegeven is vertaald – met uitzondering van Lis Lucassen.

Als u terug kijkt naar Ongetemd. Zou u iets willen herschrijven of veranderen? (Bijv. Een plottwist toevoegen, weghalen etc).
Ik durf er niet meer naar te kijken, haha. Ik zou alles willen herschrijven, omdat het in mijn ogen nooit goed zal zijn. Ik denk dat dat voor veel schrijvers wel geldt, dat ze altijd kritisch zullen zijn op hun eigen werk en alleen de fouten zien.

Wat is uw grootste angst als auteur?
Dat niemand mijn boek leest of allemaal 1 ster recensies online. En dat iedereen denkt dat ik maar een stom mens ben die echt niet kan schrijven.

Wat zijn uw schrijfprocessen? Heeft u bepaalde rituelen of handelingen die u volgt?
Nee, niet echt, denk ik. Al schrijf ik bijna altijd in mijn dagelijkse kloffie en aan tafel. In pyjama lukt het meestal toch een stuk minder goed.

Bent u op dit moment met een nieuw boek bezig? Zoja, kan/wilt u een tipje van de sluier oplichten?
Ik ben op dit moment aan maar liefst vier bezig, haha. Met Verwilderd – deel 2 – van Ongetemd. Deze gaat over Rileys zus River (die al in Ongetemd zit). Ook ben ik bezig met Ongetemd 3 en 4, maar daar zwijg ik nog even over. Vooral ook omdat de lezer nog niet al die personages kent.
Daarnaast ben ik bezig met een verhaal voor de Kobo/Sweek wedstrijd, maar daarvan weet ik nog niet precies wat het gaat worden (ik begin altijd zonder er echt over na te denken) en met een duoproject samen met Mariëlle Brouwer. Bij die laatste kan ik zeggen dat het zich in de zomer afspeelt en dat het iets is met een roadtrip.

Hoe voelt u zich als u uw boek in de handen van een blogger legt, die dit naar zijn of haar eerlijke mening mag beoordelen?
Doodeng, haha. Ik scheet echt in mijn broek toen ‘ie naar de eerste bloggers ging. Maar ja, ik ben ook vrij hard in mijn kritiek over boeken, dus als je het zelf geeft, zou je het ook weleens terug kunnen verwachten. En nog steeds vind ik het eng, hoor. Ik denk ook niet dat het over gaat.

Wat is uw Auteurs droom voor de toekomst?

Dat ik nog heel veel mooie boeken kan en mag schrijven. En dat ik mensen ergens met een boek toch aan het huilen krijg! Dat is mijn ultieme goal, haha. Van die ugly huilbuien die je niet in de trein wil hebben, omdat iedereen dan denkt: die is niet helemaal lekker., wie huilt er nou zo om een boek?


Korte persoonlijke en -of- vragen


Wat is uw favoriet

boek: Oei, dit is een hele moeilijke, haha. Ik heb heel veel favorieten, waaronder November 9 van Colleen Hoover en de A Darker Shade of Magic-trilogie van V.E. Schwab, maar ook Harry Potter en Het Gouden Kompas bijvoorbeeld.
Film: Ik kijk eigenlijk niet zoveel films, haha. Maar films die ik meer dan één keer gezien heb is onder andere de Titanic. Alleen of dat nu een favoriet is?
Serie: Geen, ik kijk eigenlijk geen series, want ik raak in series altijd mijn aandacht kwijt en dan vergeet ik verder te kijken. Al heb ik Gossip Girl wel uitgekeken! Enige serie ooit geloof ik.

Wie is uw favoriete acteur?
Ik vind Sam Claflin altijd goed spelen, welke rol hij ook heeft.

Met wie zou u graag willen samenwerken aan een boek?
Colleen Hoover lijkt me heel gaaf. Niet dat dat ooit gaat gebeuren, maar dromen mag. Als je niet droomt, gebeurt het zeker niet.

Dit boek zou ik het liefste:
Vernietigen: Everything, Everything
Herschrijven: Kiss of Midnight
Zelf hebben geschreven: Harry Potter natuurlijk

Maak de zin af: Een boek hoort mensen te raken op wat voor manier dan ook.


Geven of krijgen?
Geven, want ik word altijd wat ongemakkelijk van krijgen. Dan ben ik bang dat ik niet enthousiast genoeg ben en de gever beledig, terwijl ik het helemaal niet zo bedoel.

Nuchter of spontaan?
Nuchter

Ochtend- of avondmens?
Ochtendmens

Nooit meer lezen of nooit meer schrijven?
Nooit meer schrijven

Voorgoed geen chocola – of – snoepgoed meer?
Geen snoepgoed meer

Boeken schrijven of uitgaan met vrienden?
Boeken schrijven

Wie was er eerder? De kip of…. het ei?
Het ei natuurlijk, want zonder ei geen kip.

Wat een leuk mens is Liz toch. Met al haar angsten blijft ze toch haar dromen najagen. Er kunnen er velen een voorbeeld aan haar nemen.

Liz nogmaals bedankt voor dit Interview, wij hebben ervan genoten.

Als jij nieuwsgierig bent naar het boek van Liz Hartevelt, kan je deze vinden op http://www.pluizenbolboeken.nl

Veel liefs,

Manuela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s