Posts

Opheffings uitverkoop Yeeh or Nay?

Je ziet het steeds vaker; winkels die gaan sluiten. Ze starten een opheffingsuitverkoop en proberen met de opbrengst van hun laatste voorraad, openstaande facturen te betalen. Zo verdwijnen er veel ICONISCHE winkelketens in ons midden; denk hierbij aan Bart Smit, V&D, Kijkshop, Free-recordshop en nog vele andere. Veel van deze winkels waren ooit succesvol en drukbezocht; wat ging er mis?
wij hebben de drie meest voorkomende redenen op een rij gezet:

  1. Online Concurrentie;
  2. Hoge kosten;
  3. Een verouderde formule;

Denise, Manuela; Waarom willen jullie het hier over hebben?


Wij zien steeds vaker droevige berichten dat boekwinkels gaan sluiten. Ze houden al snel na de bekendmaking een uitverkoop om zo de kosten te kunnen drukken. En gaan er honderden boeken voor een klein bedrag weg. Want de kortingen lopen al snel op.

Beide houden we van koopjes en denken we; Yeeeeeh uitverkoop.

Want wees eerlijk: Wiens boekenhart gaat er niet sneller van kloppen om voor een prikkie het nieuwste boek van Marrisa Meyer te bemachtigen? De onze in ieder geval wel; en aan alle foto’s, posts en berichtjes te zien. Zijn wij niet de enige.

Maar toch zit er een nare nasmaak aan dit alles. Er verdwijnt een stukje cultuur uit de stad en laat je achter met Nostalgische gevoelens. Stel je voor dat jou favoriete boekhandel sluit. ‘Dan koop ik wel via het internet, is goedkoper, ik hoef de deur niet uit en het wordt gratis bezorgd.’ Was dit jou eerste gedachte? Dan wil ik dat je terug denkt aan de tijd dat je voor het eerst een boekhandel binnen liep. Aan de hand van je ouders, grootouders of broer/zus.

Een boekwinkel is een plaats waar magie werkelijkheid wordt. Je loopt naar binnen en de geur van boeken overspoelt je direct. Het is een gevoel van thuiskomen voor groot en klein. Het personeel lacht je tegemoet en zijn altijd in voor een klein praatje.
De loop naar je favoriete genre kan je dromen en het gekraak van de treden; klinkt alsof de winkel je wilt verwelkomen. Met een boek of meer naar de kassa slenteren, niet weten hoe je alles thuis krijgt. Het brengt Nostalgie naar boven en brengt je terug naar vroeger.

Vroeger was alles beter hoor ik mijn Oma nog zeggen.
Ik heb haar nooit begrepen, maar nu wel.

– Manuela over Adr. Heinen te ‘s-Hertogenbosch

Zou je dit gevoel niet samen met jou kinderen willen delen? Samen struinen door de winkel, met handen vol boeken naar de kassa want tja.. er zijn zoveel leuke boeken uitgekomen en anders sta je over 3 dagen weer in de winkel. (Ook geen probleem;) )

Ook wij zijn geen heiligen en zijn schuldig aan het online kopen van Boeken.
Het is makkelijk, snel, je hoeft je deur niet uit en het is vele malen goedkoper. Toch proberen wij zo veel mogelijk de stenenwinkels te steunen. Want een wereld zonder boekwinkels? Dat kan ik me niet voorstellen. Toch lijkt dit snel realiteit te worden.

‘Het overkomt vast alleen de kleinere boekhandels.’ Dat is een opvatting die niet correct is. Pas geleden heb ik via de App vernomen dat een grote boekhandel zijn deuren sluit. Namelijk BEK, BOEKEN & BIJZONDERS uit Veghel. Voor velen zal dit een groot gemis worden.

Wat ik hiermee wil zeggen is: Loop een keer de plaatselijke boekwinkel binnen. Maak contact, struin door de gangen langs boekenkasten. Bekijk het aanbod maar vooral maak herinneringen want voor je het weet is de boekhandel weg en is het alleen nog maar een verhaal zoals in boeken.

Koop jij vaker online of in de stenenwinkel?

Liefs,
Manuela

Advertenties

4 gedachten over “Opheffings uitverkoop Yeeh or Nay?”

  1. Heel mooi verwoord . Ik loop regelmatig een boekenhandel in en nieuwe boeken koop ik bij de auteur of bij de plaatselijke boekenhandel . Maar ja met mijn kleine budgetje zoek ik soms ook wel eens online naar tweedehands boeken die dan toch wat goedkoper zijn . Maar ook ik vind het reuze jammer dat steeds meer winkels sluiten in Veghel is ruim 50% denk ik leegstand momenteel echt zo zonde.

    Liked by 1 persoon

  2. Voornamelijk online dit omdat ik meestal dan pas later kan betalen (denk aan bol) maar ik loop net zo graag een boekenwinkel in gewoon omdat ik het mooi vind. Ene keer koop ik iets andere keer niets

    Liked by 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s