Recensies

De Duistere School – Sandra J. Paul

Titel: De Duistere School
Auteur: Sandra J. Paul
Uitgeverij: Hamley Books
Jaartal: 2019
Aantal pagina’s: 265 pagina’s
ISBN: 9789082893946
Genre: Jeugd Thriller
Prijs: €17.50
Oordeel:


Eenmaal je op deze school zit, geraak je er nooit meer weg.

Op de dag na de Grote Storm staat er plots een nieuw gebouw in het midden van Kraaidorp.
De Duistere School wordt het genoemd, een internaat voor alle kinderen die in Kraaidorp wonen.
Niemand wil luisteren naar de twaalfjarige Quinten, die als enige zweert dat er iets vreemds aan de hand is in zijn dorp.
Zelfs zijn vader en zijn beste vrienden geloven rotsvast dat Bertus en Colette Zwart, de schooldirecteurs, het goed met hen menen.
Maar dan verdwijnen de kinderen een voor een.


De dag na de Grote Storm veranderd het leven van Quinten voorgoed. Midden in een weiland is er een gebouw verschenen; De duistere school. Niemand weet waar het vandaan komt of hoe het is gebouwd want ze hebben nooit iets gezien of gehoord. Toch blijkt niemand het raar te vinden dat het uit het niets is verschenen. Alleen Quinten heeft een naar voorgevoel. Het is aan hem om het geheim achter de Duistere School te ontmaskeren en zijn vrienden te beschermen.

Zoals jullie weten ben ik een echte covershopper. Mijn oog valt op alles wat, Glimt, glitters of iets speciaals heeft en ik merk dat ik steeds vaker saaie covers voorbij loop. Dit is SLECHT ik weet het maar Sandra heeft met dit boek mijn blik weten te vangen. Het prachtige ontwerp van het huis en de details van alle kleine eigenschappen van de duistere school maakte mij in een klap nieuwsgierig. Er is iets met dat huis, het ziet er onheilspellend uit en wees eerlijk; het is een beetje Spooky! Precies de vibe die Sandra met De Duistere School wilt overbrengen. Het is een plaatje voor in de boekenkast, een echte eyecatcher. Maar niet alleen de cover is geïllustreerd, ook aan de binnenkant is veel werk verricht. De illustraties bij de nieuwe hoofdstukken vond ik prachtig! Een erg mooi detail en bij sommige kreeg zelfs ik de kriebels. Een minpunt vond ik dat de hoofdstukken hierdoor verschillende hoogtes hadden.

Persoonlijk ben ik niet zo’n groot fan van Thrillers, toch wilde ik dit boek graag lezen. Het maakte me nieuwsgierig en wat ben ik blij dat ik dat heb gedaan. Het verhaal wordt verteld vanuit het oogpunt van de 12 jarige Quinten. Hij woont samen met zijn vader in het altijd rustige Kraaidorp. Quinten heeft sinds het overlijden van zijn moeder, last van levendige dromen. Hierdoor heeft hij moeite met het onderscheiden van wat echt is en wat niet. Zijn vrienden lachen zijn sterke verhalen altijd weg, want heksen? Vampiers? Alles wat bovennatuurlijk is? Dat bestaat natuurlijk niet.

Sinds ik Hart-Slag heb gelezen ben ik groot fan van Sandra geworden. Haar schrijfstijl, creativiteit en inlevingsvermogen maakte van dat boek een page turner. Ik had dus grote verwachtingen van De Duistere School. Wat mij meteen opviel was de verandering van schrijfstijl. Het was makkelijker geschreven en er zat meer vaart in. Het is hierdoor het perfecte boek voor naar schoolgaande achtste-groepers/brugklassers en ook YA-lezers zullen genieten van deze jeugd-thriller. Sandra heeft de perfecte middenweg gevonden tussen kinderboek <-> YA boek.

Tevens wil ik benoemen dat het verhaal mede geschreven is door Sandra’s elf jarige zoon. Hij las ieder hoofdstuk en gaf feedback. Mijn complimenten. Het moet een bijzonder moment geweest zijn om samen aan een boek te werken. Tevens is het verhaal na deelname aan een wedstrijd, op de shortlist beland. In mijn ogen niet vreemd en zeer verdiend.

Mijn Conclusie:
Sandra heeft wederom een prachtig boek geschreven. De spanning is vanaf de eerste bladzijde te voelen, wat zeg ik? Vanaf dat je het boek in je handen neemt want de cover maakt al een hoop in je los. Tot de laatste pagina blijf je met vragen zitten en heb je het voel van; Het is eindelijk voorbij. Waarop Sandra afsluit met die laatste zin en je laat twijfelen. Het houd je dagenlang vast; want is het wel voorbij?

De Duistere school is een spannende jeugdthriller met een paranormaal tintje. Het is een Must-read voor jong en oud.

Ik geef dit boek 4 Diamanten.

liefs,

Manuela

Advertenties