Interviews

Interview met Sandra J. Paul

Welkom Sandra J. Paul, bedankt dat u ons wilt vereren met een interview! Onze lezers en wij zouden graag nader kennis willen maken met uw boek De duistere school. Als eerste willen wij u mede delen dat u ten alle tijden, mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Hoe bent u op het idee gekomen om de Duistere school te schrijven? Wat was uw inspiratie?
De Duistere School was een ideetje dat mijn zoon en ik samen bedachten.

We wilden graag een jeugdboek schrijven – hij vroeg het me als uitdaging en ik heb hem dan uitgedaagd door te zeggen dat we dan samen het verhaal moesten bedenken.

Zo gingen we aan de slag. Het concept van een gebouw dat uit het niets opduikt, was de basis – en zo hebben we dan hoofdstuk per hoofdstuk samen afgewerkt en uitgeschreven.

Heeft u ooit twijfels gehad bij het schrijven van dit boek?
Ik heb bij elk boek twijfels – eigen aan een auteur denk ik. Je zit er veel over na te denken en dan probeer je dingen uit. In dit geval was het wel anders dan bij andere boeken omdat we echt hoofdstuk per hoofdstuk afgewerkt hebben. We wisten dus bij aanvang niet hoe het ging eindigen. Dat was een zeer prettige ervaring! Heel bijzonder.

Hoe voelde het voor u als moeder toen u voor het eerst het boek in handen kreeg, dat u samen met uw zoon heeft geschreven?
Heel speciaal – er zit bijna twee jaar tussen het schrijven van het boek en deze uitgave, dus dat maakt dat we er echt wel naar uitkeken om iets heel bijzonders te doen met dit boek.

Wat was uw grootste angst toen ‘De duistere school’ gereleased werdt?
Zoals bij elk boek: dat mensen het niet leuk vinden, dat er kritiek op komt en dat het niet wordt geapprecieerd. Maar mijn gevoel zat wel goed, net omdat er op voorhand al zoveel leuke reacties kwamen op de cover en wat we ermee gedaan hebben. Het is het eerste boek dat zo in details werd uitgewerkt, met tekeningen aan de binnenzijde en een hardcover. Dat maakt het echt wel heel bijzonder.

Het boek heeft een open eind, met nog enkele vragen die onbeantwoord zijn. Kunnen wij een tweede deel verwachten?
Dat was normaal gezien niet de bedoeling, maar er is zoveel vraag over wat er nu gebeurt met Quinten, dat we wel overwegen om een tweede deel te schrijven. Ik heb iets in gedachten dat ik hoop zal lukken, maar daar kan ik nog niet veel over zeggen. Als er een vervolg komt, zal het in 2020 zijn.

Een leuke toevoeging in het boek vond ik de zwarte kat Hamley. Hij komt ook voor in het boek Hart-Slag, toeval of heeft het een persoonlijke reden, dat juist deze kat opduikt in de boeken?
Hamley is de mascotte van onze uitgeverij en we hebben als gimmick besloten om haar overal wel ergens te laten opduiken in de boeken die door mij geschreven zijn. In mijn vorige boeken is dat niet het geval, maar vanaf Hart-Slag dus wel. Je zult haar dus nog regelmatig zien opduiken, ook al is het maar heel kort!

Kunnen wij in de toekomst meer boeken verwachten die samen met uw kind(eren) zijn geschreven of bedacht?
Jawel – vooral met mijn tweeling zijn er behoorlijk wat brainstormsessies aan de gang. Arne heeft twee ideeën gebracht waarvan ik een in 2020 zal gebruiken in een bijzonder concept en het andere ook een jeugdboek zal zijn. Ook Dust, het boek dat uitkomt einde maart in het Engels, heb ik deels gebaseerd op een concept dat we aan tafel hebben besproken.

Mijn kinderen zijn zelf geen auteurs maar ze hebben wel zeer leuke, unieke ideeën.

Bent u op dit moment met een nieuw boek bezig? Zoja, kan/wilt u een tipje van de sluier oplichten?
Einde maart wordt Dust gepubliceerd, het volgende Joanne Carlton-boek. Het is een verhaal waar ik bijna een jaar aan bezig ben geweest. Het was aanvankelijk een novelle die op de shortlist van een Amerikaanse screenplay wedstrijd stond. Op aanraden van mijn redacteur heb ik het toch omgevormd in een boek en dat komt dus uit in maart. Dust werd geselecteerd voor The London Book Fair, waar het voorgesteld zal worden aan een groot publiek. In september komt het uit onder de naam Onder het Zand. Aanvankelijk was ik niet van plan een Nederlandstalige versie te maken, maar er is ontzettend veel vraag naar.

In mei komt mijn nieuwe Sandra J. Paul-thriller uit: Kwijt. Kwijt is een bijzonder verhaal over een man die op een ochtend ontwaakt en precies twee jaar van zijn leven vergeten is. Hij heeft in die periode heel veel meegemaakt, waaronder het verlies van zijn vrouw, zijn zoon en zijn zaak, maar hij herinnert zich dat niet meer. Je volgt vanuit zijn standpunt hoe hij probeert de vele geheimen te ontrafelen die de mensen rondom hem voor hem achterhouden, terwijl hij tegelijkertijd wanhopig probeert om zijn gezin weer voor zich te winnen.

Heel erg bedankt voor deze interview.

De duistere school vond ik persoonlijk een erg leuk boek. Een aanrader voor jong en oud.

Liefs Manuela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s