Recensies

Uitgebroed – Pat Craenbroek

Titel: Uitgebroed
Auteur: Pat Craenbroek
Uitgeverij: Hamley books
Jaartal: 2019
Aantal pagina’s: 337 pagina’s
ISBN: 9789082986341
Genre: Literaire Thriller
Prijs: €7,95 ebook
Oordeel:


Verteerd door pijn en verdriet besluit Lilith van Winckel om zichzelf voor een aankomende trein te gooien. Er wordt om haar getreurd, maar niemand in haar omgeving is echt verbaasd. Nadien gaat het leven voor haar familie en vrienden verder. Al snel blijkt dat er meer aan de hand is en dat de vrouw de maanden voor haar dood een plan met verstrekkende gevolgen heeft uitgebroed.

Hoewel verraad, moord en wraak de voornaamste ingrediënten zijn van deze pageturner, heeft het verhaal meerdere lagen. De verrassende wendingen en bij momenten pijnlijk mooie beschrijvingen maken van dit boek een aangrijpende thriller die nét even anders is dan we gewend zijn.

Pat Craenbroek is een vrouwelijke arts die in het begin van haar carrière als gerechtsarts aan de slag was. Nu laat ze haar levendige en soms licht morbide verbeeldingskracht de vrije loop in Uitgebroed, een duister, en op alle fronten overtuigend verhaal.


Lillith van Winckel is werkzaam als forensisch patholoog, dagelijks ziet zij daar het leed van andere. Om daarna thuis te komen in haar eigen hel. Ongelukkig in haar huwelijk met een man die zich voor de buitenwereld voordoet als de perfecte, toegewijde man en liefhebbende vader maar achter gesloten deuren Lillith zowel lichamelijk als geestelijk mishandeld. Niemand heeft hier weet van, zelfs haar moeder en kinderen weten niet hoe psychotisch haar man in werkelijkheid is. Ze had altijd gedacht dat haar kinderen veilig voor hem waren maar niets blijkt minder waar.

Wanneer ze geen uitweg meer ziet en haar ‘moeder’hart op een akelige manier eruit wordt gerukt, trekt ze het niet meer. Haar enige optie op verlossing: een aankomende goederentrein.

Tijdens de Dutch Shoutout krijg ik boeken aangeboden die ik normaal gesproken niet zou lezen. Thrillers zijn normaliter niet mijn eerste keuze, maar daar bracht ‘Uitgebroed’ van Pat Craenbroek verandering in. Je leest over Alex, de zoon van Lillith en zijn vriendinnetje Kell, die samen een zwervend bestaan leiden; een vrouw die de pen vriendin is van een penitentiaire gevangene; en over Lillith, die de rode draad in het gehele verhaal is.

Ik had in het begin moeite om in een fijn leesritme te komen, vooral door de tijdssprongen; flashback, tijd van de gebeurtenissen & heden. Ik merkte dat ik zoekende was en vaak terug bladerde om te kijken hoeveel tijd er tussen dit en het vorige hoofdstuk zat. Het houd je alert en bij het boek. Verder in het verhaal werd het steeds makkelijker. Je wist wat wanneer gebeurd was en kon hierdoor bepaalde gebeurtenissen zelf thuisbrengen.

Ik probeer het zo duidelijk mogelijk uit te leggen maar wil zo weinig mogelijk spoilen want het verhaal is werkelijk FANTASTISCH! En iedereen moet blanco in dit boek kunnen beginnen.

Toen ik eenmaal een fijn “leesritme” te pakken had, las ik het verhaal in een ruk uit. Pat Craenbroek brengt bij elk hoofdstuk een gevoel over; verdriet, eenzaamheid, loyaliteit & verraad, vriendschap en vooral wraak. De scheidslijn tussen leven en dood is zo ongelofelijk dun. Het liet mij achter met een onbegrijpelijk gevoel – HOE DAN! Hoe heeft ze dit in godsnaam kunnen voorbereiden. De zorgvuldige planning, alle losse eindjes. Ze heeft aan alles gedacht.

De cover. Ik had in eerste instantie mijn twijfels; waarom die tekening? Al snel werd mijn vraag beantwoord en zat ik met ongeloof op de bank. Ja het past perfect bij dit verhaal, de ontwerper pakt precies die gevoelige snaar en drukt het op de cover.
Les geleerd: niet meteen oordelen.

Mijn conclusie
Pat Craenbroek heeft met ‘Uitgebroed’ een magnifieke literaire thriller neergezet, die niet onder zou doen voor een psychologische thriller. Haar ervaring als Gerechtsarts heeft haar de nodige kennis gegeven om van dit boek tot in het laatste detail te laten kloppen. Het gebruik van relevante thema’s zorgt ervoor dat dit boek niet een – ver van me bed show- gehalte krijgt. in ‘Uitgebroed’ laat Pat Craenbroek zien hoe het gepland is en waarom. Een kijkje in het hoofd van een tot uiterst gedreven vrouw. Zonder te veel spoilers wil ik iedereen die van thrillers houd of eventueel eens eentje wilt oppakken. LEES DIT BOEK. Het is ongelofelijk goed geschreven. Geen losse eindjes, maar regelrechte harde feiten. Een raadsel dat zich langzaam ontpopt en je sprakeloos achterlaat.

Ik geef dit boek 4,5 Diamant!

liefs,

Manuela

‘Uitgebroed’ is een recensie ebook toegestuurd door uitgeverij Hamley books. In ruil voor een eerlijke recensie.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s