Dutch Shoutout, Interviews

In gesprek met: Chinouk Thijssen

Welkom Chinouk Thijssen, bedankt dat u ons wilt vereren met een interview! Onze lezers en wij zouden graag nader kennis willen maken met u en uw boek ‘Fataal Spel’. Als eerste willen wij u mede delen dat u ten alle tijden, mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Wie is Chinouk Thijssen, wat drijft haar en wat zijn haar dromen?
Ik ben 35 jaar, kom uit Rotterdam, ben schrijfster van youngadultthrillers en werk daarnaast als freelance redacteur. Verhalen vertellen is mijn grootste drijfveer. Mijn droom is om dit te mogen blijven doen zo lang dit kan en om nog veel meer mensen te inspireren.

Wat heeft u doen besluiten om een boek te schrijven? En waarom in het Thriller genre?
Ik las van kleins af aan al heel veel boeken en verzon vaak verhalen. Toen ik op de basisschool zat begon ik korte verhalen te schrijven, wat eigenlijk automatisch thrillers werden. Mijn oma was een grote thriller- en horrorfan, dus ik denk dat dat daarvandaan komt. Pas jaren later (in 2005) schreef ik mijn eerste boek. Toen bestond YA nog niet, maar iedereen zei wel dat mijn thriller vooral voor jongeren geschikt was. In 2013 schreef ik pas voor het eerst bewust een YA-thriller.

Hoe bent u op het idee gekomen om Fataal Spel te schrijven? Wat was uw inspiratie?
Het idee komt van mijn eigen dromen en nachtmerries. Ik droom heel levendig. Het gebeurt niet altijd dat ik de volgende ochtend nog kan navertellen waar het over ging, maar als ik tussendoor even wakker schrik, schrijf ik het wel eens op. Dat heb ik met Fataal spel ook gedaan. In een paar nachten had ik de belangrijkste plotlijnen bij elkaar gedroomd. Daarna ben ik een schema gaan maken en echt gaan schrijven. Mijn inspiratie kan overal vandaan komen, ik heb een hele levendige fantasie.

Fataal spel viert zijn één jarig bestaan, hoe kijkt u terug op dit boek? En zijn er plannen voor een vervolg?
Het is bizar dat het zo snel is gegaan! Fataal spel heeft zulke mooie, enthousiaste en ontroerende recensies gekregen. Het is heel bijzonder om te zien dat de boodschap goed is overgekomen en dat lezers er soms niet van konden slapen. Er zijn geen plannen voor een vervolg. Het is me wel al meerdere keren gevraagd en even heb ik met dat idee gespeeld en geprobeerd plotlijnen voor een tweede deel te bedenken. Maar ik liep steeds vast omdat het verhaal eigenlijk verteld is. Alle lijnen zijn ingekleurd en alle vragen zijn beantwoord. Maar ik weet wel waardoor het zo vaak gevraagd wordt. Die allerlaatste zin, haha. Ik ben niet echt van de happy ends, wat mijn lezers inmiddels wel weten. Maar ik wil ook niet elke keer hetzelfde trucje doen, natuurlijk. Fataal spel is als losstaand boek geschreven en dan is het heel moeilijk om er nog een vervolg op te bedenken zonder dat het zijn geloofwaardigheid verliest. Daarom denk ik dat het beter is als het bij dit ene boek blijft.

Truth or dance is net als Fataal spel goed ontvangen bij vele lezers maar dit boek is een tijdje een idee gebleven. Kunt u toelichten waarom u heeft gewacht met het schrijven van dit boek?
Toen ik bewust YA-thrillers ging schrijven was het mijn bedoeling om te beginnen met een balletthriller. Ik had nog geen plannen voor een trilogie, maar ik wist wel dat ik een boek wilde schrijven over de duistere kanten van ballet, voor jongeren. Dat was er toen nog niet. Maar toen zag ik op tv opeens de trailer van de film Black Swan. Een verhaal over de duistere kanten van ballet. Toen dacht ik: nu kan ik die thriller niet meer schrijven. Maar achteraf was dat onzin. Ik ben dus eerst aan de slag gegaan met Blindelings, Hij is van mij en Fataal spel, maar het idee van de balletthriller groeide in mijn hoofd verder. Inmiddels zijn er nog veel meer boeken over ballet, ook thrillers, maar nu weet ik dat geen enkel idee echt uniek is. Het gaat erom hoe jij het schrijft. Dat je je eigen ingrediënten gebruikt. Zo kun je een paar balletthrillers naast elkaar hebben die toch compleet verschillende verhalen vertellen.

Heeft u ooit twijfels gehad bij het schrijven? (Door invloeden van buitenaf, negatieve feedback of iets dergelijks.)
O, zo vaak. Twijfels hebben we denk ik allemaal wel. Tijdens het schrijven denk ik altijd: dit is geweldig, dit is geniaal. En dat is goed, op dat moment. Daardoor motiveer ik mezelf om door te schrijven. Maar wanneer het zover is dat mijn proeflezers het gaan lezen ben ik als de dood dat ze het vreselijk vinden. Dan komen hun reacties terug en dan valt het allemaal reuze mee. Maar daarna gaat mijn uitgever het lezen, en dan de redacteurs. Opnieuw ga ik dan overal aan twijfelen. Dat blijft eigenlijk zo tot het moment dat het echt in de boekhandel ligt en de eerste lezers hun recensies op Goodreads of Hebban achterlaten. Die eerste vijf reacties vind ik nog steeds het spannendst. Vallen die mee (en tot nu toe is dat gelukkig ook zo – even afkloppen), dan word ik wat rustiger en kan ik het naast me neerleggen. Natuurlijk komen er ook negatieve recensies, maar die horen erbij. Ik ben blij dat het merendeel nog steeds heel enthousiast is.

Hoe voelde het toen u voor het eerst uw eigen boek in handen kreeg?
Ik moest huilen. Er ging zoveel door me heen. Ik bleef het boek maar aaien en moest ernaar blijven staren. Zo onwerkelijk.

Als u terug kijkt naar uw boeken. Zou u iets willen herschrijven of veranderen? (Bijv. Een plottwist toevoegen, weghalen etc).
Ja, achteraf wilde ik Blindelings en Hij is van mij herschrijven. In Blindelings wilde ik heel veel schrappen, waardoor de spanning de boventoon zou voeren, en in Hij is van mij wilde ik wat veranderen aan de opbouw en een epiloog toevoegen. Gelukkig heb ik dat inmiddels ook kunnen doen. De herschreven heruitgave van Blindelings verschijnt volgend jaar onder de titel Dubbelleven bij Clavis. Hij is van mij heb ik ook herschreven aangeboden. Hopelijk gaat dat boek ook een tweede leven krijgen.

Wat is uw grootste angst als auteur?
Dat ik een flop schrijf. Een boek dat volledig wordt afgebrand. Je bent zo goed als je laatste boek. Maar ik hoop dat ik me net zo blijf ontwikkelen als de afgelopen jaren en dat dat nooit zal gebeuren.

Wat zijn uw schrijfprocessen? Heeft u bepaalde rituelen of handelingen die u volgt?
Voordat ik ga schrijven ga ik plassen, ook al moet ik helemaal niet. Gewoon voor de zekerheid. Dan was ik mijn handen en smeer ik ze in, doe ik lippenbalsem op en dan kan ik beginnen.

Bent u op dit moment met een nieuw boek bezig? Zoja, kan/wilt u een tipje van de sluier oplichten?
Ik ben op dit moment aan het plotten voor een nieuwe YA-thriller. Ook dit boek zit al een tijdje in mijn hoofd. Ik kan in ieder geval vertellen dat het iets te maken heeft met een van mijn grootste angsten.

Hoe voelt u zich als u uw boek in de handen van een blogger legt, die dit naar zijn of haar eerlijke mening mag beoordelen?
Dat blijft heel spannend, maar ik ben niet bang voor een eerlijke mening. Ik vind het juist heel fijn dat de blogger de tijd neemt om mijn boeken te beoordelen en te promoten. En soms is het oordeel negatief, maar dat is logisch. Iedereen heeft een andere smaak. Ik vind ook niet elk boek goed.

Wat is uw Auteurs droom voor de toekomst?
Mijn grootste dromen zijn vertalingen en verfilmingen van mijn boeken.

Heeft u een korte boodschap voor uw lezers?
Bedankt voor al jullie steun, lieve berichten, foto’s, recensies en bemoedigende woorden. Een betere motivatie is er niet!


Korte persoonlijke en -of- vragen


Wat is uw favoriete
boek: Harry Potter – J. K. Rowling
Film: Clueless
Serie: Pretty Little Liars

Wie is uw favoriete auteur?
Dat is een moeilijke. Ik denk dat ik meerdere favorieten per genre heb en dit verandert ook echt continu, maar als ik op dit moment echt moet kiezen… YA: Adam Silvera. Jeugd: Mel Wallis de Vries. Feelgood: Chantal van Gastel. Thriller: Clare Mackintosh.

Welk boek dat u geschreven heeft, ziet u het liefste vertaald worden naar het witte scherm en wie zouden de hoofdrollen vertolken?

Fataal spel zie ik als een film en Truth or Dance als een serie of een film in drie delen. Wie de hoofdrollen zouden spelen weet ik niet, maar ik heb wel wat acteurs in gedachten voor andere rollen, zoals Holly Brood en Bas Keijzer.

Met wie zou u graag willen samenwerken aan een boek?
Ik ben heel solistisch wat schrijven betreft. Eigenlijk kan ik me niet voorstellen dat ik dat ooit samen zou doen, maar wie weet…

Dit boek zou ik het liefste:
Vernietigen: tot nu toe heb ik geen boek gelezen dat ik wilde vernietigen.
Herschrijven: There’s Someone Inside Your House van Stephanie Perkins. Er zat zoveel potentie in, maar voor een slasherverhaal vond ik er te weinig spanning in zitten.
Zelf hebben geschreven: Harry Potter, The Hunger Games, Pretty Little Liars.

Maak de zin af: Een boek hoort mensen even te laten ontsnappen uit het heden.


Geven of krijgen? Geven.

Nuchter of spontaan? Spontaan.

Ochtend- of avondmens? Avondmens.

Nooit meer lezen of nooit meer schrijven? Nooit meer lezen.

Voorgoed geen chocola – of – snoepgoed meer? Geen chocola.

Boeken schrijven of uitgaan met vrienden? Boeken schrijven, haha.

Wie was er eerder? De kip of…. het ei? De kip. Misschien een soort robotkip die niet uit een ei is geboren, maar die er wel zelf een kan leggen?

Bedankt Chinouk voor dit leuke interview. Wij hebben genoten van elk antwoord en zien er naar uit om u te ontmoeten.

Wil jij een boek van Chinouk Thijssen? Bestel hem bij je lokale boekhandel of gesigneerd via Chinouk.

L♡VE

Manuela

Een gedachte over “In gesprek met: Chinouk Thijssen”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s