Dutch Shoutout, Interviews

In gesprek met: Dianne Arentsen #2

Welkom Dianne Arentsen. Leuk om u weer te zien bij een nieuwe Dutch Shoutout!

Als eerste willen wij u mede delen dat u ten alle tijden, mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Gefeliciteerd met de release van het derde deel van ‘Het patroon serie’ Eyvére.
Dank je 🙂

Wederom heeft dit boek een prachtige cover en boekenlegger. Nu weet ik dat deze zijn ontworpen door uw schoonzuster. Hoe is deze samenwerking tot stand gekomen?
Ja, ik ben ook erg blij met de covers en boekenleggers. In het verleden had ik al andere tekeningen gezien van mijn schoonzusje die ik erg mooi vond. Aangezien ik het leuk vind om een cover te hebben die speciaal voor het boek is gemaakt, had ik haar gevraagd of ze het zag zitten om die te maken. En dat wilde ze wel.

Een uitstraling van het boek is voor veel mensen erg belangrijk. Vooral covershoppers worden geprikkeld door een mooi ontworpen omslag. Hoe belangrijk is een mooi ontwerp in uw ogen?
Toch wel heel belangrijk. Ik merk het ook op beurzen. Mensen komen in eerste instantie op de cover af, dat bepaalt of ze het boek oppakken om de achterkant te lezen. Als de cover niet aanspreekt lopen ze er zo voorbij.

Naast de cover is het verhaal ook tot in de puntjes afgewerkt. Sondar is een wereld op zich en de personages komen tot hun recht. Hoe zorgt u ervoor dat alle verhaallijnen op elkaar aansluiten, terwijl ze zo verschillen van elkaar?
Ik volg altijd mijn personages. Vaak is hun einddoel hetzelfde, hoewel ze er dus op hun eigen manier naartoe werken. Het gaat dus heel geleidelijk. Ik heb wel een bestand waarin ik bijhoud hoeveel dagen ze onderweg zijn, zodat ze ook echt op dezelfde dag zitten als ze elkaar tegenkomen. Dat is wel weer het leuke aan meerdere personages, dat je de verhalen kunt laten kruisen en op elkaar aan kunt laten sluiten.

Hoe verzin je een personage en hoe kies je een naam uit?
Met namen zit ik soms net zo lang letters in te tikken tot ik tevreden ben. Voor de bijpersonages pak ik de eerste naam die in mijn gedachten komt. En ik heb ook een bestandje met namen die ik ooit nog kan gebruiken als er even geen inspiratie is.

De bruut met blauwe ogen en Eyvére hebben mijn hart gestolen. Hoe is hun verhaal ontstaan. Wie of wat zorgde voor de inspiratie?
Leuk om te horen! Ik wilde heel graag een keer een naftariër (iemand met katachtige ogen en vleugels) als hoofdpersonage hebben. Juist omdat het vliegen voor naftariërs erg belangrijk is, wilde ik een personage zonder vleugels. Iemand die mist waar ze het meest gelukkig van werd. Dat is Eyvére. Ze voelt zich door het ontbreken van haar vleugels incompleet en heeft het gevoel tekort te schieten.

Bruten worden door de meesten gezien als gevaarlijke en wilde beesten waar je beter zo ver mogelijk bij vandaan kan blijven. Eyvére ziet vooral haar eigen gemis als ze naar de dieren kijkt. De snelheid waarmee de dieren door de lucht suizen, de prachtige vleugels. Door de vriendschap met de bruut kan ze ook zelf weer ervaren hoe het is om in de lucht te zijn (op zijn rug). Ook de bruut met de blauwe ogen heeft zijn verleden, op een bepaalde manier is hij net zo gebroken als zij. De vriendschap geeft hen allebei iets terug wat ze hebben moeten missen. Er zit natuurlijk nog veel meer achter, maar dan ga ik echt spoilers geven en dat is ook niet de bedoeling haha.
Hun verhaal is ook echt een van mijn favoriete verhaallijnen. En inspiratie… Ik weet het niet precies. Het begon met een idee en heeft zich uiteindelijk ontwikkeld toen ik met hun avontuur mee ging schrijven.

In hoeverre heeft het schrijven van deze serie uw leven beïnvloed?
De personages zullen altijd een deel van mijn hart hebben ook al is de serie (voor mij dan) afgerond en ben ik ondertussen met een ander verhaal bezig. Ik heb jarenlang hun verhaal gevolgd en opgeschreven, dat is niet iets wat ik zomaar los kan laten.

Hoe onderscheid u uw eigen van andere schrijvers?
Met mijn eigen wereld, wezens, rassen en magie-vorm. Omdat alles is uitgedacht en verzonnen is het geen kopie van iets wat al bestaat. Daarnaast denk ik dat ik ook wel unieke, levendige personages heb. Ze zijn allemaal weer anders.

Heeft u een korte boodschap voor uw lezers?
Ik ben echt zo blij met jullie. Het blijft bijzonder om te horen wanneer iemand van het verhaal en de wereld geniet. Die positieve woorden houden mij aan het schrijven!


Persoonlijke vragen


Wat zijn uw hobby’s naast het lezen en schrijven van boeken?
Lezen, series kijken, gamen, tekenen, squash, skaten.

Vaak hoor je van lezers dat iets Cliché is. Wanneer is iets Cliché in uw ogen en kunt u 3 voorbeelden geven van veelgebruikte cliché’s in boeken?
Ik denk dat iets cliché is als het heel vaak voorkomt in boeken en daardoor niet meer origineel is. Dat kan zijn door een zin. Zo koud als sneeuw. Overmeesterd door angst. De zilte zeelucht. Zolang dat soort zinnen met mate worden gebruikt, is het geen probleem lijkt me. Als het van begin tot eind volzit met zulke zinnen is het een ander verhaal. Daarnaast kan een cliché ook een bepaalde scene zijn. Wat je bijvoorbeeld vaker tegenkomt aan het begin van een boek is dat iemand in de spiegel kijkt en dan zijn of haar uiterlijk wordt beschreven. Ik probeer clichés in mijn boeken te vermijden, maar als je gaat opletten zullen ze er vast wel inzitten.

Hoe belangrijk is de eerste zin van een boek voor u?
De eerste zin is wel belangrijk, maar ik maak mezelf er niet gek mee. Om heel eerlijk te zijn kan ik van geen van mijn boeken uit mijn hoofd de eerste zin bedenken. Hopelijk zijn ze goed genoeg om de lezer wel meteen te pakken.

Ze zeggen weleens: Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw. Maar dit keer zijn de rollen omgedraaid. Hoe heeft u man u geholpen bij het schrijven van ‘Het Patroon’ serie?
Zonder mijn man zou ik het schrijven lang geleden al hebben opgegeven. Hij weet mij te motiveren, aan te sporen en zo nu en dan een trap onder mijn kont te geven. Daarnaast helpt hij ook heel intensief mee met het verhaal en het redactieproces van mijn boeken. Samen zijn we ook veel aan het brainstormen over de wereld. Ik heb echt geluk dat ik het hele schrijfproces met hem kan delen.

Schrijven gaat met Ups en Downs. Wat was het ergste moment dat u mee hebt gemaakt tijdens het schrijven?
Ik weet niet of er één moment is dat ik als het ergste kan beschrijven. Wat ik wel heel frustrerend vind is mijn eigen twijfel. Dat ik de ene dag heel enthousiast kan zijn, de tekst de dag erna teruglees en dan eigenlijk het hele boek in de prullenbak wil gooien. Daarnaast zou ik een slechte recensie ook wel moeilijk vinden. Gelukkig heb ik tot nu toe nog geen recensie gehad die mijn boeken echt de grond in boorde, maar soms moet ik toch even slikken. Ik ben best wel een gevoelsmens, een bepaalde zin kan dan door mijn hoofd blijven malen. Gelukkig werkt het ook andersom en krijg ik van positieve woorden ook positief energie.

Heeft u het al eens meegemaakt om herkent te worden op straat, vanwege uw boeken?
Niet op straat. Wel eens na een festival of beurs dat ik in de trein iemand tegenkom die mij van de boekenstand herkent.

Ziet u uw boeken vertolkt worden op het witte scherm? En wat zou uw droom cast zijn?
Dat zou wel heel erg gaaf zijn. Een droomcast zou ik niet weten, als ze maar een beetje op de personages op de boekenleggers lijken.


Leuke of-vragen


Zomertijd of wintertijd?
Zomertijd, ik hou ervan als het ‘s avonds wat langer licht is.

Vampier of weerwolf?
Moeilijk. Denk toch vampier.

Alleen maar 5 sterren reviews of een eerlijke mening?
Eerlijke mening.

Een maand alleen of nooit alleen zijn?
Een maand is wel heel lang, dus nooit alleen zijn. Bij sommige mensen kun je ook prima je eigen gang gaan zonder alleen te zijn.

Boeken signeren of praatjes maken met fans?
Praatjes maken met fans.

Films of Series?
Series

Romantiek of ‘normaal doen we gek genoeg’?
Romantiek.

En onze raadsels op dit moment:
Ik ben groot als ik jong ben, maar ik ben klein als ik oud ben. Wie/Wat ben ik?
Het is van jou, maar andere mensen gebruiken het vaker dan jij zelf. Wat is het?

Haha leuk 🙂 De tweede kende ik al, omdat ik zelf nu ook bezig ben met een boek vol raadsels en geheimen. Het antwoord is: je naam. En volgens mij heeft het eerste raadsel hetzelfde antwoord als dit raadsel: Als ik dun ben sterf ik snel, als ik dik ben sterf ik langzaam. De wind is mijn grootste vijand.

Bedankt Dianne voor het beantwoorden van dit interview.

Jij bedankt voor de leuke vragen!

Meer weten over Dianne of wil je een boek bestellen? Ga naar haar site http://www.diannearentsen.nl of ga naar je plaatselijke boekwinkel.

Liefs

Manuela

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s