Dutch Shoutout, Posts, Recensies

Vergane Glorie – Johan Lubbers

Titel: Vergane Glorie
Auteur: Johan Lubbers
Uitgeverij: Zilverbron
Jaartal: 2019
Aantal pagina’s: pagina’s
ISBN: 9789463081801
Genre: Fantasy
Prijs: €19.95,-


Geesten van voorouders die over je waken, Goden die de wereld hebben geschapen… Het zijn niet meer dan verhalen voor de jonge jaagster Anya. Totdat ze zelf een visioen van vroegere tijden krijgt. De ruïnes waartussen ze leeft, veranderen in een prachtige tempel en tonen haar een glimp van het leven van iemand anders. Het versterkt haar wens om haar banden met haar voorouders aan te halen en zichzelf te bewijzen op een zielentocht. De traditie dat alleen mannen dit mogen doen, wil ze doorbreken.
Wanneer Anya wordt beloofd aan een vreemde en haar eigen dromen in duigen vallen, keert ze haar volk de rug toe. Wat willen de visioenen haar laten zien? Ze begint aan een gevaarlijke reis en volgt de visioenen naar de ruïnes diep in het gebied van de kannibalen om antwoorden te vinden en een allesbeslissende keuze te kunnen maken.


Een paar weken geleden kregen wij van Johan de vraag of een van ons het leuk zou vinden om ‘Vergane Glorie’ te lezen. Na het lezen van de achterflap wilde ik meer weten over de reis van Anya en zei ik volmondig ja. Maar ben ik na het lezen van het verhaal nog steeds zo enthousiast?

Bij ontvangst van het boek kreeg ik van Johan een prachtige speerpunt. Nog niet wetende waarom, wist ik -mede dankzij de cover- meteen dat het belangrijk moest zijn voor het verhaal. Na het lezen van het boek kon ik alleen maar dankbaar zijn voor dit voorwerp. Het bracht tijdens het lezen een gevoel mee alsof ik de punt had die ooit van Anya en haar voorouders was geweest. Erg bijzonder.

Zonder verwachtingen begon ik in dit boek. Wetende dat Anya niets liever wilt dan zichzelf bewijzen op een zielentocht die alleen krijgers van haar stam volbrengen. Wanneer ze wordt gevraagd om het- in haar ogen- ondenkbare te doen, volgt ze haar eigen weg. Als zij visioenen krijgt van haar voorouders dan is zij het hen verplicht om de zielentocht te ondernemen, toch?! Maar waarom sturen ze haar naar gevaarlijke plaatsen?

Wat ik zo ongelofelijk knap vind van dit verhaal is dat het geen seconde stil staat. Doordat Johan je meeneemt op een bijzondere reis, leer je samen met Anya de verschillende gebruiken, geheimen en legendes kennen. Je mag een kijkje nemen in het verleden en zien hoe alles er toen uitzag terwijl anderen alleen ruïnes zien. Het verhaal krijgt hierdoor een extra laag. Tevens weet de auteur je bij het boek te houden door constant de “spanningslijn” strak te trekken. Het maakte je nieuwsgierig naar wat er komen ging, alsof er -net als in een horrorfilm- een deuntje aangaf dat er iets opkomst was. En dat wil je als lezer, je wilt je de weg er na toe net zo herinneren als wat er gebeurt. En dat doet deze auteur zo slim. Hij laat je werkelijk alles voelen van verraad tot onvoorwaardelijke liefde. Zonder dat het een het ander overneemt of het verhaal gaat dragen.

Vergane Glorie heeft me geraakt en mijn hart gestolen. Het is een puur, gevoelig en spannend verhaal dat je nog dagen laat nadenken over hoe het vroeger was.

Dit boek krijgt van mij 5 diamanten.

Liefs Manuela

*vergane glorie is een recensie exemplaar toegestuurd door de auteur

Een gedachte over “Vergane Glorie – Johan Lubbers”

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s