Dutch Shoutout, Interviews, Posts

Interview: Valentijn Ringelberg

Welkom Valentijn, bedankt dat u ons wilt vereren met een interview! Onze lezers en wij zouden graag nader kennis willen maken met u en uw boek ‘Voorbij het Wederwoud’. Als eerste willen wij u mededelen dat u ten allen tijde, mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Wie is Valentijn Ringelberg, wat drijft hem en wat zijn zijn dromen?

Mijn naam is dus Valentijn Ringelberg en ik kom uit het Noord-Hollandse Alkmaar. Ik woon samen met mijn vriend Thomas en onze zwarte kat Lint, die stiekem de baas in huis is. Sinds jongs af aan ben ik al dol op het verzinnen van verhalen en mijn ultieme droom was daarom ook om gepubliceerd auteur te worden. Die droom is nu met mijn debuut Voorbij het Wederwoud werkelijkheid geworden.  

Hoe bent u op het idee gekomen om ‘Voorbij het Wederwoud’ te schrijven?

Ergens wist ik altijd al dat ik graag een fantasy-serie wilde gaan schrijven, alleen ben ik heel lang bang geweest dat me dat nooit zou lukken. Omdat die wens toch bleef kriebelen ben ik langzaam maar zeker begonnen met het ontwikkelen van mijn fictieve wereld Vha’Rymn. Toen die wereld steeds meer vorm begon te krijgen, ging ik pas nadenken over het daadwerkelijke verhaal wat ik wilde gaan vertellen.

Al vrij snel werd het behoorlijk persoonlijk. Als iemand met een chronische ziekte heb ik periodes in mijn leven gekend waarin ik volledig afhankelijk was van de zorg van mijn naasten. Dat zijn moeilijke tijden geweest en het heeft ervoor gezorgd dat ik van heel dichtbij heb meegemaakt hoe iemand zichzelf voor een ander kan wegcijferen. Dit gegeven heb ik als inspiratie gebruikt om Voorbij het Wederwoud te schrijven.

Uit welke dagelijkse dingen/bezigheden, haalt u uw inspiratie vandaan?

Eigenlijk haal ik inspiratie uit alle vormen van entertainment die ik dagelijks consumeer. Uiteraard uit boeken die ik lees, maar ook uit films, tv-series en games haal ik de nodige inspiratie. Uit alles valt wel iets te halen als schrijver.

Een van mijn favoriete tv-series is Grey’s Anatomy. Nu is dat natuurlijk een totaal ander genre dan YA fantasy, maar toch leert het me hoe verschillende mensen met elkaar omgaan en over de drijfveren van verschillende personages. Dat vind ik heel inspirerend!

‘Voorbij het Wederwoud’ is onlangs uitgekomen bij Hamley Books. Hoe voelde het om uw boek voor het eerst in handen te houden?

Ik was zo ontzettend opgelucht toen mijn boek binnenkwam. Stresskip als ik ben was ik namelijk zo bang dat er iets niet goed gedrukt was of dat hij niet op tijd zou komen. Gelukkig waren die angsten ongegrond en is alles precies geworden zoals ik gehoopt had.

Heeft u ooit twijfels gehad bij het schrijven?

Ik denk dat iedere schrijver wel zal beamen dat twijfels er altijd zullen zijn. Wat als mensen het helemaal niks vinden? Wat als ik vast kom te zitten en het me niet meer lukt om nog een heel boek te schrijven? Dat zijn onzekerheden die ik tijdens het schrijfproces altijd wel tegenkom. Het voordeel van het schrijven van een serie is echter dat ik altijd wel een idee heb van hoe het verhaal verder zal verlopen en ik wil natuurlijk ook voor mijn lezers ervoor zorgen dat ieder deel weer even spannend en interessant blijft.

Hoe zou u, uw schrijfstijl omschrijven.

Dat is best een lastige vraag om zelf te beantwoorden, maar uit de eerste recensies van Voorbij het Wederwoud blijkt dat ik een vrij vlotte schrijfstijl heb en lezers mijn boek daardoor snel uit hebben. Dat vind ik heel positief! Zelf zou ik daar aan willen toevoegen dat het altijd mijn doel is om in een scène de emoties zo realistisch mogelijk in de tekst te vertalen.

Wat maakt u uniek ten opzichte van andere auteurs, zodat men meteen weet .. “Dat is werk van Valentijn.”?

Ik hoop het bovenstaande wat ik net noemde, de emotie die van de pagina afspat. Maar ik denk dat iedere schrijver wel hun eigen stem heeft, dat is moeilijk door mijzelf te definiëren.

Wat zijn uw schrijfprocessen? Heeft u bepaalde rituelen of handelingen die u volgt?

Omdat ik een boekenserie van zes boeken schrijf is vooruit denken echt een must. Ik ben dus zeker iemand die alle boeken op voorhand in grote lijnen plot. Ik maak dan een outline met daarin de personages en hun achterliggende motieven, de verhaallijnen, de tijdlijn en een eerste opzetje van de scènes die ik wil gaan uitwerken. Al deze scènes komen op mijn prikbord te hangen en aan de hand daarvan ga ik aan de slag met het daadwerkelijke boek.

Bent u op dit moment met een nieuw boek bezig? Zoja, kan/wilt u een tipje van de sluier oplichten?
Momenteel ben ik met drie boeken tegelijk bezig. Mijn novelle Hij Die Niet Bestaat is net door de correctieronde en zal in het voorjaar van 2021 bij uitgeverij Hamley Books verschijnen. Daarnaast ben ik de feedback van mijn proeflezers aan het verwerken in het directe vervolg op Voorbij het Wederwoud. De titel mag ik nu nog niet prijs geven, maar het boek zal in ieder geval heel veel vragen beantwoorden. Ondertussen ben ik langzaam al een beetje aan het nadenken over alle scènes die in mijn tweede novelle zullen opduiken.

Hoe voelt u zich als u uw boek in de handen van een blogger legt, die dit naar zijn of haar eerlijke mening mag beoordelen?
Als een boek eenmaal gedrukt is kun je er als schrijver niets meer aan veranderen. En ergens is dat ook wel lekker, want in theorie zou je voor eeuwig aan je eigen verhalen kunnen pielen. De meningen van bloggers of andere lezers zijn heel persoonlijk en daarnaast ook subjectief. Ik ben me heel bewust van het feit dat ik als schrijver niet iedereen zal kunnen pleasen en daar heb ik vrede mee. Ik schrijf het verhaal zoals ik dat altijd al wilde doen en ik ben daar heel trots op. Als ik lezers daarmee kan raken, dan is dat voor mij alleen maar een mooie bonus!


Korte persoonlijke en -of- vragen


Wat is uw favoriete
Boek: Mijn favoriete boek verschilt echt per stemming. Iskari, De verminkte koning, Reflection, Bloed en beenderen, Cinder, De poppenmaker van Krakau en De wildernis in behoren tot mijn favorieten.

Film: Disney’s Maleficent, omdat Angelina Jolie The Mistress of All Evil zo geweldig vertolkt.

Serie: Grey’s Anatomy. Ik volg dit al jaren en het blijft nog altijd leuk.

Wie is uw favoriete auteur?

Omdat ik ontzettend onder de indruk was van The Lunar Chronicles denk ik dat ik Marissa Meyer moet zeggen. Maar ook Tomi Adeyemi, Leigh Bardugo en Erin Hunter vind ik geweldig.

Wat zijn uw hobby’s naast schrijven?
 Naast het schrijven van boeken lees ik ze uiteraard ook veel. Ik denk dat mijn gemiddelde wel uitkomt op een stuk of 10 tot 15 boeken per maand. Ook game ik graag op mijn Playstation 4 en ben ik vrijwel wekelijks in de bioscoop te vinden.

Met welke auteur zou u een dag op stap willen?
Misschien wel met Sarah J. Maas, dan zou ik haar vragen wat haar geheim is voor het schrijven van zulke dikke boeken.

In welke boekenwereld zou u voor altijd willen wonen?
Moeilijke vraag, maar misschien in de wereld van Belle en het beest? Al zou ik dan nooit die prachtige bibliotheek uit komen.

In welke taal zou u uw eigen boek ooit vertaald willen zien?
Toch wel de meest voor de hand liggende denk ik, in het Engels. Dat lijkt me ontzettend tof omdat mijn boek dan over de hele wereld gelezen kan worden.

Welk personage uit welk boek dan ook, zou u wel een dag willen zijn?

Doornroosje. Misschien niet heel spannend, maar het lijkt mij heerlijk om even wat slaap in te halen om de volgende dag weer helemaal opgeladen te zijn. Als schrijver staat mijn hoofd nooit stil, dus een slaapvakantie zou wel fijn zijn haha.

Dit boek zou ik het liefste:
Vernietigen:  Geen specifieke titel, maar alle boeken die opzettelijk haatdragend of discriminerend zijn.

Herschrijven: Frankenstein van Mary Shelly, dat “monster” verdiend veel meer liefde!

Zelf hebben geschreven: Coraline van Neil Gaiman.

Maak de zin af: Een boek hoort mensen …. te vermaken, troosten, ontroeren en aan het denken te zetten.


Geven of krijgen?

Geven.

Hond of kat?

Kat (het liefst zwart).

Chaotisch of planner?

Planner met een chaotisch hoofd.

Nuchter of spontaan?

Nuchter.

Ochtend- of avondmens?

Ochtend.

Teamplayer of een solist?

Solist.

Zelf boeken schrijven of liever een boek lezen?

Schrijven.

Wie was er eerder? De kip of…. het ei?

Om deze discussie voor eens en voor altijd uit de wereld te helpen… Het ei was eerder. Vissen en dinosaurussen legden ook eieren dus…


Bedankt Valentijn voor de leuke antwoorden op onze vragen. Ik denk dat iedere lezer wel even in de wereld van ‘Belle en het beest’ wilt kruipen om te genieten van die prachtige bibliotheek.

Stay safe, Manuela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s