Dutch Shoutout, interview, Interviews, Posts

Interview: Johan Lubbers

Welkom Johan Lubbers, bedankt dat u ons wilt vereren met een interview! Onze lezers en wij zouden graag nader kennis willen maken met u en uw boekenserie ‘de Komeet’. Als eerste willen wij u mededelen dat u ten allen tijde, mag stoppen met het interview of een vraag niet hoeft te beantwoorden.


Dit betreft een vervolg interview. Lees hier deel 1


Originaliteit staat in dit boek centraal, net als in Vergane glorie. Vind u het belangrijk origineel/uniek te zijn met uw boeken?

Zeker. Het is natuurlijk onmogelijk om compleet origineel te zijn, veel is al gedaan. Maar ik vind het belangrijk om in het genre wel proberen iets nieuws te doen voor de lezers. Het magiesysteem van De Komeet en hoe de visioenen werken van Vergane Glorie zijn daar voorbeelden van.

Wat was uw inspiratie voor De Komeet?

Ik las ooit de zin ‘een komeet bevat de bouwstenen van het universum’. Die zin bleef in mijn hoofd zitten. Wat als je een connectie met een komeet zou hebben? Daarmee zou je een connectie met het universum hebben. Maar hoe zou je die connectie krijgen en wat zou je dan kunnen doen? Zo ontstond mijn eigen magiesysteem en vanuit daar ontwikkelde ik een verhaal en personages om het magiesysteem heen.

Heeft u twijfels gehad bij het schrijven van ‘de Komeet’ serie?

Een gezonde dosis twijfels is niet verkeerd. Tijdens het schrijven veranderen scenes, er is zelfs een personage die een aantal keer dood is gegaan en dan toch weer heb veranderd dat diegene het overleefde. Na het schrijven is het natuurlijk spannend of het lezers bevalt. Eerst bij het debuut, maar daarna ook of het lukt om een vervolg te schrijven.

Hoe zou u, uw schrijfstijl omschrijven.

In 1 woord zou ik het als vlot omschrijven. Ik focus me op de actie en gebeurtenissen en op de gedachten en gesprekken van de personages. Heel beeldend schrijven trekt mij minder en ben ik ook minder goed in. Alles is dienend voor het verhaal zelf waarin ik zo min mogelijk barrières voor de lezer wil hebben. Dat betekent niet dat ik mensen niet bewonder die echt kunnen spelen met taal en er een kunst van maken, maar het is niet mijn schrijfstijl.

Wat maakt u uniek ten opzichte van andere auteurs, zodat men meteen weet .. “Dat is werk van Johan Lubbers.”?

Ik schrijf vanuit verschillende perspectieven, zo kan ik verschillende manieren hebben waarop naar de wereld gekeken wordt. De personages hebben steeds hun eigen hoofdstuk, beginnen vaak uit elkaar en ontmoeten elkaar gedurende het verhaal. Een uniek magiesysteem vind ik belangrijk, net als een verhaal en schrijfstijl wat een lekker tempo heeft. Daarnaast wil ik naast vermaken ook een groter of politiek thema bespreken. Voor Doktoren van de staat is dat bijvoorbeeld verlies en de gezondheidszorg.

Zou u liever geboren worden onder de komeet of je eigen gang willen gaan?

Ik wil onder de komeet geboren zijn! Dat betekent dat ik magie kan gebruiken en dat zou ik nooit afslaan.

Bent u op dit moment met een nieuw boek bezig? Zo ja, kan/wilt u een tipje van de sluier oplichten?

Ik werk inderdaad aan een nieuw boek! Het heet Vluchteling en de inspiratie komt van de vluchtelingenproblematiek in onze wereld. Het verhaal wordt verteld vanuit twee perspectieven en zij reizen samen met wat anderen op weg naar een nieuw bestaan. Dat is niet zonder gevaar. Het land is grotendeels een woestijn en de dieren die er leven zijn geïnspireerd op dinosauriërs. Verder speelt magie ook weer een grote rol in het verhaal!


Korte persoonlijke en -of- vragen


Wat is uw ultieme guilty pleasure?


Een speciaal biertje met een stukje kaas of worst. Genieten!

Wat zijn uw hobby’s naast schrijven?

Qua sporten doe ik aan squash en boogschieten. Verder ben ik een gamer en speel met name singleplayer games op de PlayStation 5 en Nintendo Switch.

Met welke auteur zou u een dag op stap willen?

Met Brandon Sanderson! Hij is mijn favoriete auteur en ik kan vast veel van hem leren door een dag met hem op te trekken.

In welke boekenwereld zou u voor altijd willen wonen?

In een fantasywereld leven trekt me niet zo. Het is veelal toch een hard en kort bestaan. Daarom ga ik voor de wereld van Harry Potter. Een normale wereld, maar wel magie kunnen gebruiken. 

In welke taal zou u uw eigen boek ooit vertaald willen zien?

Een saai antwoord, maar ik ga gewoon voor het Engels. Dat is de grootste markt en dus is het bereik van potentiële nieuwe lezers het grootst.

Welk personage uit welk boek dan ook, zou u wel een dag willen zijn ?

Ik ga voor Thoran uit mijn eigen boekenserie De Komeet. Dan kan ik ervaren hoe het is om de magie te gebruiken die ik heb verzonnen!


Hond of kat?

Kat. Ik ben opgegroeid met katten in huis dus ik weet niet beter.

Chaotisch of planner?

Ik ben een planner. Voor werk, maar ook voor bijvoorbeeld een vakantie. Wel van te voren uitzoeken wat ik wil gaan bezoeken. Dat heeft ook invloed op het schrijven. Ik plot van te voren het verhaal (op post-its op mijn muur!) en in grote lijnen wijk ik daar erg weinig vanaf. Ook zaken als de personages, het magiesysteem en de fauna staan al vast voordat ik ga schrijven.  

Teamplayer of een solist?

Een beetje van beide. Samenwerken en input van anderen is zeker nodig, maar alleen maak je het makkelijkst meters.

Zelf boeken schrijven of liever een boek lezen?

Boeken schrijven, dat is mijn passie. Het creëren van magiesystemen, werelden, personages en verhalen. Dat zou ik voor geen goud willen missen.


Altijd leuk om een auteur beter te leren kennen!

Liefs, Manuela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s