blogtour, Posts, Recensies

Recensie: Mystanica – Dianne Arentsen

Titel: Mystanica
Auteur: Dianne Arentsen
Uitgeverij: Zilverbron
Jaartal: 2022
Aantal pagina’s: 580 pagina’s
ISBN: 9789463084468
Genre: fictie 10+


Nevel wordt in een onbekende kamer wakker en heeft geen idee wie ze is en hoe ze daar terecht is gekomen. Om haar rechterhand zit een handschoen met op de rugzijde een doorzichtig kogeltje en een scherm dat het getal vijftig aangeeft. Als ze op onderzoek gaat, vindt ze een geheimzinnig briefje waarin staat dat haar herinneringen zijn gestolen. In het briefje staat eveneens informatie over de stad Mystanica. De stad is gebouwd rondom een afgrond, waarin een dikke mist hangt. Uit de mist wordt nevelenergie gewonnen. Dankzij de energie kunnen robots door de stad vliegen en worden machines aangedreven. Alles wordt ermee betaald of geactiveerd, waaronder de mysterieuze runen. Meteen staat Nevel voor een belangrijke keuze: drie deuren, drie richtingen, drie runen. Zelf hoeft ze die beslissing niet te maken, die is voor jou. Door een experiment ben jij namelijk met het boek verbonden. Ze wil erg graag haar herinneringen terug en ontdekken wat er aan de hand is, maar uiteindelijk bepaal jij welke richting het verhaal op gaat en hoe ze haar energie gebruikt. Een verhaal vol mist, mysterie en mechanica: Mystanica.

!!!AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAA!!! Een nieuw interactief boek van Dianne Arentsen(!) en dit keer op een heel bijzondere manier. Jij als lezer wordt letterlijk aangesproken in het boek. Jij maakt de keuze, Jij bepaald het lot.

Het begin van Mystanica deed mij enorm veel denken aan het begin van een echt gamespel. Je krijgt een heel verhaal te horen waarna jouw aanwezigheid wordt opgemerkt door de verteller. Je bent dus als ware, een onzichtbaar personage die gelinkt staat aan een personage in het boek. Jij bepaald de richting waarop het verhaal zich ontpopt. Na deze proloog was ik ontzettend benieuwd naar hoe het verhaal verder gaat.

In het begin van het verhaal sta je voor een keuze welke richting jij op wilt, ik heb voor ROOK gekozen en las het boek vanuit dit perspectief. Wel heb ik voorgenomen om ook de ander twee te gaan lezen. Gewoon om alles mee te krijgen van dit complete meesterwerk van Dianne.

Dianne heeft het verhaal enorm goed uitgewerkt. Je wordt heen en weer gestuurd door het boek en soms krijg je keuze waardoor je eerder of later bij een bepaald stuk terecht komt. Hierdoor zou je normaal gesproken een spoiler kunnen tegenkomen maar Dianne heeft het zo weten te draaien dat je, vanuit welk hoofdstuk je ook komt, gewoon vloeiend door kan lezen. Het is een enorm web van richtingen en Dianne’s harde werk wordt echt beloond want wauw wat een boek. Het is een gedetailleerd, creatief en fantasierijk boek dat de aandacht van de lezer (jong & oud) weet vast te houden. Persoonlijk heb ik er ontzettend van genoten en kan niet wachten op haar volgende gameboek.

Ik geef dit boek 4.5 diamant

Liefs, Manuela

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s